Fastlåst okkupasjon av Palestina

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Jeg har i to måneder hatt en debatt med Ola Hals om hvorvidt Palestina er okkupert eller ikke. Debatten virker like fastlåst som konflikten. Hals kommer meg tilsynelatende i møte i TK 3/12 når han skriver «ønsker vi å kalle det for okkupasjon må vi være klar over at det ikke dreier seg om ulovlig okkupasjon».

Dette er riktig og elementært. Israel okkuperer Vestbredden med grunnlag i FN pakten art 51 som følge av en forsvarskrig. Skulle noen mene at det ikke var tale om en «forsvarskrig», i og med at det var Israel som angrep først i 1967, så har Israel uansett et etterfølgende grunnlag i Sikkerhetsrådsresolusjon 242. Hadde Hals avsluttet sitt innlegg her, så hadde debatten de siste to månedene vært fruktbar.

Problemet er at Hals allerede i neste avsnitt sier mot seg selv når han skriver «påstander om israelsk okkupasjon av en stat som ikke eksisterer kan ikke bli noe annet enn en konstruert lære.» Som jeg har påpekt tidligere så har sågar Israels høyesterett avklart spørsmålet i en dom fra 2005 hvor de entydig uttaler: «Områdene Judea og Samaria (Vestbredden) er okkupert av staten Israel i henhold til krigens folkerett.» Det er således Hals selv som kommer med en «konstruert lære» og ikke Israels høyesterett, Den internasjonale domstolen i Haag, FN, Røde Kors eller så å si samtlige stater i verden som alle legger til grunn elementær folkerett.

Ved å være selvmotsigende og konstruert, så gjør Hals sin hjertesak en bjørnetjeneste. Utilsiktet bidrar han til at nordmenn i stadig større omfang går inn for boikott av Israel for å få løst opp i fastlåste holdninger og i en fastlåst konflikt, slik LO-kongressen med stort flertall nettopp gjorde. Dersom Hals ønsker å være en troverdig og effektiv advokat for Israel i Norge, så bør han heller fokusere på Sikkerhetsrådsresolusjon 242 som gir Israel rett på sikre og anerkjente grenser og at spørsmålet om rett til retur løses på en måte som er rettferdig også for Israel. Disse viktige spørsmålene kommer i bakgrunnen når man er inkonsistent, konstruert og fastlåst på det som er elementært.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken