Intensjoner er én ting - resultatet kan bli det motsatte

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserbrevSer at mange kritiserer de nye strømmålerne og mange forbinder også disse med andre trender i strømmarkedet.

Vil først ta for meg den opprinnelige hensikt - som er kanskje så gammel at få husker denne. En strømmåling som kunne gi oss som forbrukere av strøm fordelen av å kunne vaske klær på andre tider enn klokken 17 en litt rimeligere regning. Ikke mye, men det ville ha monnet i årsregnskapet for en familie.

Men som mange kritikere synes, så nærmer det seg utopi - da det er få muligheter til å styre unna eksempelvis dusjing - når en har behov så har man behov. Der man i dagens samfunn kan spare så er det på oppvarming av rom/bolig, men det forutsetter jo at man har et reservoar - noe de færreste har. Allerede her faller nok intensjonen (den opprinnelige) igjennom, fordi våre (enkelt hustander) har få muligheter til å nyttegjøre seg en slik sparing.

Men der hvor intensjonen faller mest igjennom er på hvor du skal kunne spare - det legges opp til at vi bare skal spare på effektleddet og ikke på nettleie. Og det er rart - da det i sin nåværende form vil være netteier som vil tjene mest på en slik forbruksendring som man legger opp til.

Hvorfor skal ikke vi som med eksempelvis reiser få en rabatt når vi kan flytte reise til et tidspunkt hvor transportør har overskuddskapasitet - få det samme når vi kan utnytte en nettkapasitet som ellers ikke ville bli brukt?

Jeg er personlig for den utviklingen vi har nå med smarte strømmålere - men med den dreining vi nå ser så blir man egentlig litt oppgitt og  har veldig lyst til å bli større egoist.

Om vi ser på et annet fenomen som har spart selskapene for nettkapasitet er utviklingen av små boligvarmepumper. Varmepumpene sparer i alle fall nettet for 30 prosent av kapasiteten - har vi sett noen lettelse av nettleie av den grunn? 

Politikerne må nå begynne å tenke litt mer på vår pengepung om de skal få oss til å gjøre ting som for oss som nasjon kan være riktig. Selv gjør jeg mye for å spare energi - ikke fordi jeg tjener noe særlig på tiltakene, men fordi jeg er av den oppfatning av at man ikke trenger å forbruke mer enn det man må. 

Jeg mener også at om vi skal eksportere kraft, skal det være av vårt overskudd som skal være miljømessig bærekraftig. Overføring av vindkraft til Europa er ikke nødvendig - de kan bygge sine vindmøller i nærhet av forbrukerne, på lik linje med at dersom Oslo-gryta vil ha miljøvennlig vindkraft, så kan de begynne å bygge disse langs Oslofjorden, så får dem se hvor strømmen kommer fra. Kanskje det kan fremme et redusert forbruk - når forbruket blir synlig. 

Så slenger jeg inn en liten idé. Vi har i mange år ønsket en elektrifisering av Norlandsbanen. Det kan vi nå gjøre litt enklere enn før; sett opp vindmøller langs traseen, så vil man få kortreist strøm til et langreist tog.

Rolf-Arne Nicolaisen

Energi- og miljøentusiast

Følg på: Facebook

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags