Lyset du treng finst

Av
DEL

LeserbrevMannen som ringer har opplevd både utfordringer og mestring i livet. Som folk flest tenker jeg, men skal erfare at han er alt annet enn gjennomsnittlig. Han gir ingen detaljer om opp- eller nedturene. Det har han gjort i tidligere samtaler med Kirkens SOS. Nå nevner han bare den dramatiske ulykken for ikke så lenge siden. Den som reduserte han fysiske muligheter, men ikke hans mentale kapasitet. Og slett ikke pågangsmotet. Han er en spennende, filosofisk, mangfoldig og utfordrende samtalepartner. Pausene gir mening. Tid og anledning til refleksjon.

Ingen av oss er redde for tausheten i natten. 

Han snakker om forskjellen på tilværelse og liv. Han velger det siste, selv om det koster. Han mener å ha mot og krefter til kampen. Ny lang pause.

Etter nye minutter med liten slitasje på telefonlinjen foreslår jeg å runde av.

«Kan vi ikke bare ta en ny pause? Det er så godt å være stille sammen med noen». Ny taushet. Bare litt pust så vi vet at forbindelsen er intakt.

 «Det eneste man trenger i livet», sier mannen, «er et fortrolig medmenneske».

 «Og det har ikke du?» spør jeg. «Jo, akkurat nå har jeg det».

Livet er skjørt for oss alle

Dette anonymiserte innblikket i vår samtaletjeneste beskriver at livet kan være skjørt for oss alle. En erkjennelse som gir oss i Kirkens SOS en ydmykhet overfor livet og hverandre. Det som rammer andre kan også ramme meg, at det slett ikke er så stor forskjell på deg og meg. Dette er selv grunntanken i Kirkens SOS sin tjeneste, en tjeneste som utføres av frivillige ildsjeler. Det handler om at jeg som svarer på telefonen ikke er ekspert, men et helt ordinært medmenneske. Det handler om at jeg har en bevissthet om at livet er skjørt, og at i dag kan jeg være til hjelp for en annen. Men, kanskje i morgen, ja da er det jeg som trenger å støtte meg til et tålmodig medmenneske fordi jeg kjenner på ensomhet og maktesløshet.

Hilde Lillestøl, daglig leder, Kirkens SOS i Møre og Romsdal.

Hilde Lillestøl, daglig leder, Kirkens SOS i Møre og Romsdal.

Det er mellom mennesker at ensomhet blir til

Ordene er hentet fra et av Helge Torvund sine dikt. Med en enkel strofe beskriver han noe av essensen ved ensomhetens doble klangbunn: ensomhet kan både oppstå og motvirkes i relasjoner. I Kirkens SOS erfarer vi at mange forteller om savn av tilhørighet, kontakt og fellesskap både når man er alene, men også når man er sammen med andre. Mange er opptatt av å ta vare på hverandre i høytiden. Likevel er julen på mange måter et forstørrelsesglass på livet. Det som er bra blir bedre, og det som er vanskelig kan bli enda vondere å bære. Da kan det være godt å vite at det finnes noen å snakke med.

«Lyset du treng finst»

Julen bærer med seg et budskap om håp og kjærlighet. At «lyset du treng finst»; som Torvund også skriver, er selve utgangspunktet for Kirkens SOS sin eksistens. Det er godt å vite at det alltid sitter frivillige medarbeidere som er godt utrustet som samtalepartnere på vakt hos oss, dag og natt, klare til å ta imot neste samtale med deg, eller andre som kjenner på ensomhet. Kirkens SOS vil være der for alle de som synes at nettene blir litt for lange i advents- og juletiden.

Vi i Kirkens SOS ønsker deg en fredelig jul.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags