Gå til sidens hovedinnhold

Slik blir kuttene i Heim kommune

Artikkelen er over 3 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hvordan skal Heim kommune spare 23 millioner når inndelsingstilskuddet reduseres 15 år etter sammenslåingen av Halsa, Hemne og Snillfjord?

I dag får hver av de tre kommunene basistilskudd på 12 millioner og småkommunetillegg på 5 millioner, totalt 51 millioner i året. Dette er det regjeringen mener det koster å drive tre kommuner med ordførere, rådmenn med stab, og rådhus. Når vi går fra å være tre til å bli én kommune, får vi bare ett tilskudd på 17 millioner.

Dermed må det spares. Fra politikerne i Hemne kommer disse omtrentlige kuttforslagene:
• Nedlegging av grendaskolene i Hemne: 10 millioner
• Samlokalisering av barnehagene i Hemne: 5 millioner
• Nedlegging av Ven oppvekstsenter i Snillfjord: 3 millioner

Totalt blir dette 18 millioner kroner. Enda trengs det 5 millioner. Hvor kommer resten av kuttene? Nedlegging av barnehagene på Halsanaustan og Enge? Nedlegging av legekontoret på Liabø? Omorganisering av sykehjemmet på Liabø? Nedlegging av Frivilligsentralen på Liabø?

Aure kommune slo seg sammen med Tustna for 10 år siden, og nå forsvinner inndelingstilskuddet deres. De må legge ned grendaskolene, legekontoret og gjøre om driften på sykehjemmet på Tustna.

Ordføreren i Hemne, varaordføreren i Snillfjord og prosjektlederen for Heim sa på et besøk i høst at det var umulig å spå om framtiden. Ordføreren i Halsa kalte det skremselsretorikk. Likevel mener de altså å vite nok om framtiden til å ville legge ned Halsa som egen kommune, og utarbeide en intensjonsavtale der det står:
• Reduksjon av driftsnivå bør innfases over maks 10 år etter sammenslåing, slik at kommunen har noen år til å bygge seg opp økonomisk før inntektene reduseres.

Hvor vil Rognskog, Svanem, Aune og Aarvaag og resten av Fellesnemnda kutte? Eller velger de å stikke hodet i sanden slik kommunestyret i Aure har gjort?

Kommentarer til denne saken