Gå til sidens hovedinnhold

Minus i Hemne og minus i Heim

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I Avisa Sør-Trøndelag tirsdag uttalte ordførere Svanem seg om økonomien i Hemne. Det var ikke betryggende.

– Vaagland sier at Hemne i år etter år har hatt større utgifter enn inntekter. Stemmer det?

– Da må vi skille mellom to ting: Han har rett i at vi har starta budsjettprosessene med minustall, men det stemmer ikke at vi år etter år har hatt minus i regnskapet. Det er med noen veldig få unntak at vi har hatt merforbruk («underskudd», journ.anm.), sier Svanem.

Faktum er at siden 2011 har Hemne kommune bare hatt ett år med positivt driftsresultat:

Neste år må Hemne spare 16 millioner. Det mangler egentlig 20 millioner ifølge gammelordfører Ståle Vaag, som sammen med Hemne Arbeiderlag har skapt usikkerhet rundt svømmehallen på Liabø og oppvekstsenteret på Ven, de to prosjektene som nevnes spesielt i intensjonsavtalen mellom kommunene i Heim. Er hvetebrødsdagene over før ekteskapet har begynt?

Samtidig vet vi at ifølge Telemarksforskning får Heim 18 millioner mindre å rutte med når inndelingstilskuddet reduseres 15 år etter sammenslåingen. Konsekvensene av dette nektet prosjektleder Aarvaag å kommentere på kommunestyremøtet i Halsa torsdag, slik han, ordføreren i Halsa, ordføreren i Hemne og varaordføreren i Snillfjord også nektet å ta stilling til tallet da de var på besøk i fjor. Aarvaag ville heller ikke svare på hvordan det skulle spares i Hemne, samme dag som ordfører Svanem uttalte i avisa at det skal gjøres med «eiendomsskatt uten bunnfradrag» og «alle enhetene er lagt under ostehøvelen». Når kan vi forvente konkrete svar om de negative sidene av kommunereformen, Aarvaag?

Det spares heller ikke på pengene i sluttspurten av kommunereformen: Svømmehall, sykehjem, kunstgressbane, friidrettsbane, fotballhall, brannstasjon og drikkevannskilde er bare noe av det som planlegges. Kostnaden har passert 200 millioner kroner med god margin, og ennå er det ett år igjen.

Ordfører Rognskog var dessverre ikke til stede for å støtte forslaget mitt om å hjelpe naboene våre i Hemne ved å gi bort 16 millioner, men han har «vanskelig for å se at dette er så velment». For to år siden nektet han Halsa å avholde et ekstraordinært kommunestyremøte om økonomien i Hemne, samtidig som han fortalte at han ikke hadde «satt seg inn i regnskapet». Har du sett på tallene denne gangen, Rognskog?

I Aure tok det 10 år etter sammenslåingen før Tustna mistet skole, legekontor og sykehjem. Hvor mange år kan du garantere for tjenestetilbudet i utkantene av Heim kommune hvis du blir ordfører, Svanem?

Kommentarer til denne saken