Hemne + Halsa + Snillfjord = Vinjan kommune

Einar Vaagland.

Einar Vaagland.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevSnart møtes Stortinget, og besegler Hemne, Halsa og Snillfjords skjebne. 1. januar 2020 skal den nye kommunen stå klar, og da blir spørsmålet hva den skal hete. Det er lansert flere forslag, men jeg mener det mest nærliggende er Vinjan kommune. For midt i den nye kommunen, bare 17 minutter fra Kyrksæterøra, 36 minutter fra Liabø og 36 minutter fra Ven ligger nemlig Vinjeøra.

Fram til 1964 var dette sentrum i Vinje kommune, så folket der er allerede for bymennesker å regne. Navnet lever videre i Telemark, så det kan vi ikke bruke, men Vinjan kommune er ledig!

Vinjan er et navn med lange tradisjoner, og det er i bruk på Vinjeøra den dag i dag.

Med et nytt sentrum på Vinjeøra vil lokalsamfunnet få et løft. De har lenge fryktet å miste skolen, men som kommunens nye knutepunkt på E39, med daglige bussforbindelser, er framtida sikret. Det vil skape nye arbeidsplasser, tilflytting og vekst på de fleste områder. Og skolen må uansett bestå hvis gamle Halsa skulle velge å bryte ut av den nye kommunen, kjøretiden for 1.-3. klassinger bør ikke overstige 45 minutter.

Det må selvsagt bygges et nytt kommunehus der, men finansieringen er allerede klar. Jeg vil tro Halsa strekker seg langt for å få sentrum i den nye kommunen litt nærmere, og siden man ikke kan savne det man aldri har hatt, kan helt sikkert svømmehallen på Liabø til 40-50 millioner som inngår i intensjonsavtalen, vente.

Det er kanskje vanskelig for Kyrksæterøra å gi fra seg kommunehuset, men såpass må man kunne ofre, vi skal jo skape en ny, sterk kommune sammen.

Da gjenstår det å bestemme regiontilhørighet. Nå har Halsa kommunestyre vedtatt å ikke avholde folkeavstemning, og dermed brutt intensjonsavtalen, hvor det står at folket skal høres om regiontilhørighet, men det retter sikkert Fellesnemnda opp i før Stortinget setter et endelig punktum for regionreformen før sommeren.

Avtaler er viktige. Det sier noe om hvordan man tenker seg at ting skal være, og hvis alle skjønner at vi må jobbe sammen for å skape vekst og utvikling, er halve jobben gjort. Og skal folket jobbe sammen, må folket høres. Kyrksæterøra og Liabø må ofre litt for at alle skal få mer!

Innspillet er hermed sendt til Fellesnemnda!

Hvis noen lurer på hvorfor dette initiativet kommer nå, er det fordi kommunereformen er over i Halsa. Ordføreren og halve kommunestyret vedtok på forrige kommunestyremøte at ordføreren alene har myndighet til å legge død enhver interpellasjon, og dermed kommer ikke kommunereformen opp igjen i Halsa. Selv ikke et ekstraordinært kommunestyremøte kan endre på det. Med mindre Fylkesmannen sier noe annet, da.

Og helt til slutt: Skal vi kalle oss vinjanitter, vinjianere eller bare vinjere?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags