Gå til sidens hovedinnhold

Å være frivillig brannmann i Gjemnes er bare moro

Artikkelen er over 6 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ja, er det det ? Mange barn drømmer om å bli brannmann, kjøre brannbil med blålys og sirener  og bli sett på som helter. Det er dessverre ikke virkeligheten.

Det er stor risiko å være brannmann og spesielt stor er det for frivillig brannmenn som ikke får den trening og kursing som profesjonelle brannmenn får. Dette til tross for at de kommer opp i de samme situasjoner og farer som de profesjonelle. De har ikke arbeidstid, men går med brannvarslere på seg hele døgnet, hver dag, hele året og dersom alarmen går, må de slippe alt de har, uansett jul eller påske og så fort som mulig møte på oppsatt plass.

Vi som bor i Gjemnes, er helt avhengige av at frivillige stiller opp til denne oppgaven og vi skal prise oss lykkelig over at noen i det hele tatt tar på seg oppgaven. De står til rådighet hver dag hele døgnet, de tar stor risiko ved utrykninger, ofte i stor hastighet, de slukker branner som gjelder min og din eiendom, de redder liv ved branner, de som er røykdykkere tar særlig stor risiko og det hender at de må hente ut skadde og eller døde personer og ikke minst, de rykker ut ved ulykker der det ofte er skadde eller døde personer, tror du at det er en påkjenning ? Ville du ha tålt det ? Hva er det verd ? For oss som bor her er det ubetalelig, men sik som verden er så får de kun en liten godtgjørelse for innsatsen.

Nå ser vi at kommunen tilbyr de kr. 25.000,- for å være i beredskap hver dag hele året. Minus skatt blir det ikke rare greiene, vel en tusenlapp i måneden netto. Det står i grell kontrast til det rådmannen ga sin stab i ekstra lønnsforhøyelse, som antagelig var større enn dette siste år og for hva ? Ekstra innsats når alle andre må skjære ned ? Var hun redd for å miste noen ledelsen ?  Det er vanskelig å se hvem det skulle være.

Ordfører og kommunestyret må nå ta over makta og vise at de setter pris på at noen vil usette seg for risikoen på vegne av oss som bor her, det er vi som betaler og akkurat dette betaler vi med glede og i takknemlighet. Husk også at de fleste har familie hjemme som også har en stor belastning, særlig under utrykninger for det hender dessverre at det er risiko for skader og til og med død. Der er noe annet enn å sitte på sitt trygge kontor på kommunehuset med god lønn.

Kommentarer til denne saken