Hvis vi har blikket rettet mot en skjerm og ikke mot hverandre, kan det skje noe med forholdet og følelsene

- Det er bedre å logge av i tide, enn å være så mye på nett at vi risikerer å ikke lenger være «på nett» med hverandre, skriver familieterapeut Oddny Rød.

- Det er bedre å logge av i tide, enn å være så mye på nett at vi risikerer å ikke lenger være «på nett» med hverandre, skriver familieterapeut Oddny Rød. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevOrdet tredjeparten gir deg kanskje visse assosiasjoner. Siden det er en familieterapeut som skriver, tenker du kanskje at det er utroskap som er dagens tema. Det er det ikke, selv om fenomenet jeg beskriver enkelte ganger kan føre til både sjalusi og online utroskap.

Har du tenkt på at det finnes en teknologisk tredjepart som kan bli en inntrenger i forholdet ditt? Mobiltelefonen, som for de fleste også fungerer som datamaskin, har i mange forhold blitt en tidkrevende og truende tredjepart.

Den teknologiske utviklingen har gått med stor fart siden internett ble lansert. Vi bar store, tunge maskiner inn i stuene våre og syntes at det sto til. Ingen av oss tenkte tanken på at vi et tiår seinere skulle sitte med en liten kombinert telefon og datamaskin i hendene.

Det er ikke bare det vi bruker telefonen til som kan skape problemer i parforhold eller andre relasjoner. Det kan like gjerne være hvor ofte og i hvilke situasjoner vi bruker den som skaper utfordringer. Det forskes på internett i et relasjonsperspektiv over hele verden. Vi presenteres stadig for nye ord og uttrykk for de fenomener som oppstår i teknologiens kjølvann.

Da de første mobiltelefonene kom, fant vi glede av å sende tekstmeldinger til hverandre. Det var mer praktisk enn å sende en epost, som det kunne gå vinter og vår før noen svarte på. Nå slapp vi å ringe hverandre om alt fra kjøp av melk og brød, til henting i barnehagen. SMS var tingen. Vi ble kløppere på det som kalles texting. Det skulle imidlertid ikke gå lenge før det dukket opp et nytt ord, nemlig sexting. Vi mennesker er kreative når det gjelder bruken av all ny teknologi som kommer på markedet. Sexting betyr at noen sender personlige tekstmeldinger eller bilder av seg selv med erotisk eller seksuelt innhold. Sexting kan bedrives overfor en man er i et forhold med, eller en annen. Det er når sexting brukes overfor andre enn partneren, og partneren ikke liker dette, at det oppstår problemer i en del parforhold.

For en tid tilbake ble jeg kjent med et nytt engelsk ord, nemlig phubbing. Det handler ikke om å gå for mye fra pub til pub, om du skulle lure på det. I en artikkel jeg leste ble phone snubbing eller såkalt phubbing omtalt som den nye trusselen for parforhold. Snubbing betyr å være kald mot eller ignorere noen. I denne sammenhengen betyr det at telefonen får for mye oppmerksomhet i parforholdet. Phubbing er et problem fordi det devaluerer den andre parten, slik at han eller hun ikke føler seg prioritert. Dette gjelder både i dagliglivet og i det intime samlivet. Mange føler faktisk sjalusi overfor partnerens mobil.

Det sier seg selv at dersom vi i for stor grad har blikket rettet mot en skjerm og ikke mot hverandre, så kan det skje noe med både forholdet og følelsene. I alle fall hvis en av partnerne opplever den andres mobilbruk som tidkrevende og altoppslukende. 

Forskere ved et universitet i Texas undersøkte mobiltelefonens rolle i 175 parforhold. Hele 70 prosent oppga at de var plaget av at partneren i for stor grad brukte mobiltelefonen mens de var sammen. De fleste var klar over hvordan egen mobilbruk påvirket forholdet negativt, men fortsatte likevel på samme måte. Det finnes ikke tall på hvor mange mennesker som er mer eller mindre mobilavhengige, men jeg vil tro at det på verdensbasis er svært høye tall.

En svensk artikkelforfatter skrev for noen år siden at det står dårlig til med svenskenes seksualliv. En undersøkelse blant par viste at mange i for stor grad tastet og touchet på mobiltelefonen mens de lå i senga. De hadde derfor mindre nærhet og sex enn tidligere. Dette tror jeg er et økende problem, ikke bare blant svensker. Vi er ikke stort bedre i andre deler av verden. Mobilen burde kanskje ikke ha noe i senga å gjøre, men ofte er den en fast følgesvenn. Mange av oss sier at vi er avhengige av mobilen som vekkerklokke, men den kan vi dra langt ut på landet med. Det finnes fortsatt gode, gammeldagse vekkerklokker å få kjøpt.                  

I mange tilfeller er det ikke phubbing som er grunnen til at par søker terapeutisk hjelp, men de kommer til samtale fordi en eller begge har mistet kjærestefølelsene. Det er jammen ikke lett dette med følelser som forsvinner. Hvor tar de veien? Vi må kanskje tenke over hvilke ting eller personer som er oppmerksomhetstyver i samlivene våre. Har vi for lite fokus på hverandre, kan følelsene lett bli borte eller ta en annen retning, uansett hva det er som fanger oppmerksomheten.

Problemet med den truende, teknologiske tredjeparten kan vi møte med bevisstgjøring og måtehold. De fleste av oss klarer både å forholde oss til teknologien og hverandre. Samtidig som vi toucher og stryker på mobilen før vi sovner, bør vi også touche litt på hverandre. Vi kan i det minste si god natt offline, eller gi hverandre et kyss.        

For noen blir kanskje disse to ordene viktigere: Logg av!  Men, slapp av, jeg mener ikke at det må logges helt av. I enkelte perioder, for eksempel i stua eller i senga, burde nok mobilen skrus oftere av. Dette gjelder i forhold der minst en av partene føler at mobilbruken er i ferd med å ta overhånd. Logg av! er også tittelen på ei norsk bok som det kan være verdt å lese, hvis du kjenner deg selv eller partneren din igjen i denne problematikken.

Det er bedre å logge av i tide, enn å være så mye på nett at vi risikerer å ikke lenger være «på nett» med hverandre.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags