Er vi fornøyde med staten og kommunenes behandling av våre eldre?

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevHva vil myndighetene sentralt og lokalt med vårt helsevesen?

Hva er det som skal til for at sentrale myndigheter skal rydde opp i eldreomsorgen her til lands. Gjennom nyhetene på TV får at helsevesenet til daglig bryter loven, uten at det får konsekvenser. Er myndighetene redde for å rydde opp i sakene? Det er de svakeste i vårt samfunn det går ut over. Og bestandig er det penger det er snakk om. Bedriften Norge går så det suser. Aldri har vi vel hatt mere penger på bok enn nå! Det burde etter mitt syn gjøre at vi kunne bygge opp et helsevesen som kunne behandle alle uten å måtte vente i flere mnd. i kø på å få komme i røntgen, CT, MR eller behandling. Er det slik at Norge er på vei mot «amerikanske» tilstander, hvor man MÅ ha en sykeforsikring for å få skikkelig behandling eller komme på et godt sykehus. For de med nok ressursen er ikke dette noe problem, men for den vanlige mannen i gata er det verre.

Lokalt ser vi at eldreomsorgen m.m. blir grundig rammet. Vi hører om nedbygging av sykehjemsplasser fordi eldre skal bo så lenge som mulig hjemme. Det er jo fint, men når vi ser at det skal kuttes i antall stillinger (12) i hjemmetjenesten, må en begynne å tenke på hvordan dette kan henge sammen. Kunne tenke meg å høre hvordan kommunen mener at en eldre person kan føle seg trygg i hjemmet, spesielt når en får vite at hjemmetjenesten ikke har så godt som en vakttelefon hvor de kan nås etter kl. 22.00 om kvelden. Og når vi vet at de fleste ulykker skjer i hjemmet dag som natt Er det pårørende som skal overta? Det går nesten ikke en dag uten at avisen refererer til tragedier innen eldreomsorgen. Heldig at vi har et oppegående brannkorps og pårørende som kan trå til når det virkelig trengs. Ikke å undres over at nabokommunene våre er skeptisk til sammenslåing, hvor Kristiansund tar mål av seg til å bli drivkraft i denne prosessen.

Har akkurat lest riksrevisjonens rapport «Riksrevisjonens undersøkelse av tilgjengelighet og kvalitet i eldreomsorgen, overlevert Stortinget 20.11, 2018. I denne rapporten får både stat og kommuner sitt pass påskrevet. Her er et utdrag av hva denne rapporten påpeker:

Både staten og kommunene må forberede seg med bedre med analyser, planer og tiltak. Staten har ikke oversikt over hva kommunene gjør for å sikre at kapasiteten i eldreomsorgen er riktig ut fra befolkningens behov.

Kommuner trenger bedre analyser og planer for både omsorgsplasser, hjemmetjenester og bemanning. 

Hele rapporten kan leses på lop.no

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags