Kalkunen fortjener et bedre liv

- Kalkunen er minimalt omtalt i mediene, og de færreste av oss har noensinne møtt en kalkun, skriver Kaja Efskind og Julie Grell i Dyrevernalliansen.

- Kalkunen er minimalt omtalt i mediene, og de færreste av oss har noensinne møtt en kalkun, skriver Kaja Efskind og Julie Grell i Dyrevernalliansen. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

LeserbrevKalkun som julemat blir stadig mer vanlig her i Norge, og de fleste som serverer den store fuglen, gjør det på nyttårsaften. 2000 tonn hel, fryst kalkun selges i perioden like før jul. Synet av den frosne fuglen i frysedisken er for de aller fleste det eneste møtet de får med kalkunen.

I forhold til sin slektning, kyllingen, er kalkunen minimalt omtalt i mediene, og de færreste av oss har noensinne møtt en kalkun. Dette på tross av at over en million fugler ales opp i Norge gjennom hele året. Det er fordi kalkunene aldri slipper utendørs. De lever i store industrihaller, opp mot 12.000 stykker av gangen.

Forsking viser at kalkunen er både nysgjerrig og sosial, og den har velutviklet hørsel og syn. En kalkun som får mulighet, vil gjerne ha kontakt med mennesker. Men kontakten med omverden er i virkeligheten minimal. De har ingen form for sysselsetting eller miljøberikelse utover strøet de går i. Rommene holdes i halvmørke for å gjøre kalkunene passive. På denne måten unngår man at fuglene hakker på hverandre i frustrasjon og kjedsomhet.  

Moderne kalkuner er avlet til å vokse seg store og tunge på svært kort tid, noe som medfører alvorlige bein-og helseproblemer. Avføring fra flere tusen fugler kan dessuten gjøre strøet i hallen bløtt og etsende, og gi sviskader på fuglenes føtter og bryst.

I år avdekket en rapport fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet alvorlige dyrevelferdsproblemer i kalkundriften.

Det er mulig å bedre forholdene for kalkunene. Det finnes kalkunraser med bedre helse og mindre intens vekst som kan brukes til kommersiell kjøttproduksjon. Det er også fullt mulig å bedre forholdene i kalkunhusene, blant annet ved å tilby fuglene mer plass, lys og aktivitetsmuligheter.  

Økodrift Homlagarden i Hardanger er et eksempel på en kalkunprodusent som har valgt å gå foran. Her går en mer langsomt voksende kalkunrase fritt omkring i en stor frukthage. De slaktes på gården, og spares dermed for lang og ubehagelig dyretransport.

Dyrevernalliansen oppfordrer nå resten av Norges kalkunbønder til å gjøre som Homlagarden - gi kalkunene et bedre liv, og forbrukerne det de vil ha. 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags