Dyr på beite må ha ly

– Med mye regn og ingen steder å søke ly, kan mosjonsperioden bli mer en plage enn et gode for dyrene, skriver Jenny Rolness.

– Med mye regn og ingen steder å søke ly, kan mosjonsperioden bli mer en plage enn et gode for dyrene, skriver Jenny Rolness. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det er ny nedbørsrekord for Vestlandet, med nærmere 500 mm nedbør i september. Det er mye regn å få ned over ryggen for dyr som går på beite uten ly.

Det er krav om ly i form av tak og tre tette vegger for dyr som går ute – men bare i vinterhalvåret. Mange kyr har mosjonsperioden om høsten på grunn av pristillegg på melka om sommeren. De beiter ofte på innmark som er snauet for skog. Med mye regn og ingen steder å søke ly, kan mosjonsperioden bli mer en plage enn et gode for dyrene.

TINE bør stille velferdskrav bak pristillegget, så det utbetales til bønder som produserer melk på sommerbeite. Det er vondt å se kyr og ungdyr stå drivende våte langs gjerder og krøke seg for regn og haglbyger. Storfe ligger normalt halve døgnet, men i regnvær står de mest og henger. Forskning viser at kyr ikke liker regn og trekker inn i fjøset selv ved lett regn.

Det er ikke dyrevelferd å la dyr stå ute i all slags vær uten et tørt sted å oppholde seg. Dyrevelferdsloven stiller krav om at dyr skal behandles godt og beskyttes mot fare for unødige påkjenninger og belastninger. 

En høst som denne viser behovet for å gi dyr lovfestet rett til ly også i beitetida. Et tett skogholt må være et minstekrav, leskur et alternativ der skog ikke finnes. Dyr skal ikke bare tåle, de skal ha det godt den tida de er ute, som for mange bare er 8 uker. Her må Mattilsynet gjøre en bedre jobb.

Det er i utgangspunktet positivt at dyr får gå mest mulig ute. Men forholdene må legges til rette så dyrene har det godt i beitetida. Når været er så ekstremt som i høst og kyr og ungdyr mangler ly og tydelig vantrives, bør de få komme i hus. Hvis fôrsituasjonen tilsier at det er behov for å spare på vinterfôret, bør det spares inn om sommeren – det er da dyrene har det best ute.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken