Pengene på bordet til Campus Kristiansund

Kjell Neergaard og Jonas Gahr Støre

Kjell Neergaard og Jonas Gahr Støre Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerOnsdag 27. juni går den andre Campus-konferansen av stabelen i Kristiansund. Arbeiderpartiet vil benytte anledningen til å feie all tvil til side: Nå må prosjektet realiseres, med studieplasser og husleiestøtte.

Stortinget har bedt regjeringen komme med en plan for hvordan vi skal få realisert permanent høyere utdanning i Kristiansund. Det opplagte svaret på dette er Campus Kristiansund, prosjektet som på imponerende vis har vokst fram de siste tre årene. Arbeiderpartiet støtter Campus Kristiansund, og vil bidra til å få en solid organisering av det høyere utdanningstilbudet på Nordmøre.

Arbeiderpartiet vil støtte Campus-prosjektet i Kristiansund med flere studieplasser. I vårt alternative statsbudsjett vil vi følge opp vårt forslag om å opprette 3.000 flere studieplasser over hele landet. Det trengs flere faste studieplasser i Kristiansund, i tillegg til de som alt er kommet. Først med flere studieplasser innen flere studietilbud får vi et fullverdig og bærekraftig campus på Nordmøre. Arbeiderpartiet har sett det ferske innspillet om 30 barnehagelærerplasser, og vi er positive. Flere barnehagelærere er viktig for at alle barnehagebarn skal få et best mulig pedagogisk tilbud. Det vil vi følge opp i vårt forslag til statsbudsjett.

Arbeiderpartiet på Stortinget har tatt opp med statsråd Iselin Nybø behovet for å støtte prosjektet i Kristiansund med mer enn studieplasser. Campus Helgeland fikk husleiestøtte over statsbudsjettet. Vi vet at Mørebenken på Stortinget er opptatt av dette, og vil be regjeringen følge opp med en liknende modell for Campus Kristiansund.

Innspillene fra regionen har vært tydelige lenge. Vi vil rose alle lokale og regionale krefter som har bidratt til at dette prosjektet nærmer seg realisering på rekordtid. At kommunen, fylkeskommunen, næringslivet, Høgskolen i Molde og Høgskolesenteret samarbeider, gir en solid plattform å bygge på. Vi merker oss at andre universitet og høgskoler er invitert inn til å bidra med studietilbud, og tror alt i alt at dette vil fungere, så lenge eierskapet til campus er forankret tydelig hos ett akademisk lærested. Det er naturlig at det er Høgskolen i Molde.

Fagskoleutdanning må også bli en viktig del av Campus Kristiansund. Også her trengs det en mer offensiv politikk enn det regjeringen legger opp til. Arbeiderpartiet vil ha en opptrappingsplan for flere studieplasser til fagskolen. Fagskolemeldinga varslet satsing på denne skoletypen. Da må det komme flere studieplasser, og campus-prosjektet er som skapt for å finne nye samarbeidsformer mellom høgskolestudier og fagskolen.

Campus Kristiansund er et viktig utviklingsprosjekt for hele Nordmøre. Men det er også er byutviklingsprosjekt i Kristiansund. Kristiansund vil forandre karakter når byen fylles med 1000 studenter. Og det er et næringsutviklingsprosjekt. Dette vil bli et vekstmiljø i en fullverdig kunnskapspark. I campus vil bedriftene få nødvendige møteplasser, de vil sitte tett på forskningsmiljøer, annen ekspertise, innovasjonsselskap og virkemiddelapparatet. Alle disse kan bygge opp felles infrastruktur for innovasjon og utvikling.

Dette er en modell som kan løse nåværende og fremtidige utfordringer på Nordmøre, i Møre og Romsdal og i Norge. Derfor er det på tide at rikspolitikerne nå følger opp den klare bestillingen fra Stortinget og faktisk bidrar. Reguleringsarbeidet for bygget Campus Kristiansund skal sitte i er allerede på begynt og leietagerne står klare.

Politikere fra alle partier valfarter nå til Kristiansund for å lære av et imponerende prosjekt og for å gi sin støtte til det som skjer. Deltakerne på Campus-konferansen kan glede seg over at alle er positive, ingen er negative. Men støtteerklæringene må følges opp med midler som utløser den siste framdriften som trengs for å komme i mål.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags