Dyrevelferd på brannvakta

Hunden Stilla ble nylig reddet av brannmannskaper i Kristiansund. Det fikk innleggsforfatteren til å tenke på en tidligere redningsaksjon.

Hunden Stilla ble nylig reddet av brannmannskaper i Kristiansund. Det fikk innleggsforfatteren til å tenke på en tidligere redningsaksjon. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevTil alle tider har vi vel fått med oss at hvis det oppstår behov for hjelp for noen, enten det gjelder mennesker, dyr eller fugler, så rykker brannvakta ut så snart de får melding.

Det var gledelig å lese hvordan hunden Stilla fikk hjelp da hun skadet seg mens hun befant seg i uveisomt terreng. Når sånt skjer, strømmer minnene på.

Det var i året 1948, da byen hadde fått sin første stigebil. Det er 71 år siden.

Det kom inn melding fra krysset Clausens gate–Marstrands gate. I en trang bakgård i Clausens gate hang det en due på en telefonstreng. Den hadde fått «en vase» med tråd viklet rundt bena, og nå hang den på strengen i en tråd, med hodet ned og med vingene utspent. Det så stygt ut. Problemet var at dua hang så lavt at stigebilen nekta å fungere på hendlene fordi oljetrykket falt ut. Det vil si at vi måtte sette to sveiver på stigen og gjøre alt manuelt. Samtidig måtte vi skyve akslinger fram og tilbake for å operere stigen på reising og dreiing.

Dette ble vanskelig for oss, fordi vi hadde hatt stigen i så kort tid at vi var ikke vant til å manøvrere den manuelt. Omsider fikk vi stigen i posisjon, og jeg kunne gå opp og «nøste løs» fuglen fra strengen.

Min kollega på bakken sveiva meg og dua inntil et kjøkkenvindu i 2. etasje. Der satt en dame med en brodersaks og hun hjalp til å klippe all tråden som satt fast på bena til fuglen. Tråden måtte ha sittet på lenge, fordi den hadde skåret seg dypt inn i føttene på fuglen.

Dua så glad ut da den med «klappende vingeslag» forsvant og ble borte over hustakene. Glade var vi også, fordi vi under trange og vanskelige forhold hadde greid oppgaven.

Livet er full av kontraster. For 71 år siden greide vi å redde denne dua som veide kanskje en halv kilo, i våre dager greier brannfolkene å redde hunden Stilla, som veier 43 kilo og få henne i sikkerhet.

Hva blir moralen i dette? Ikke sleng «vaser» av tråd rundt i naturen, fordi det blir bare oppskriften på nye tragedier.

 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags