Skrekkscenario og livreddende innsats

Vaktlaget fikk berget to personer ut av huset. Hadde de kommet fram noe senere, hadde denne brannen trolig tatt liv.

Vaktlaget fikk berget to personer ut av huset. Hadde de kommet fram noe senere, hadde denne brannen trolig tatt liv. Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Torsdag kl. 17.46 mottok vi melding om skorsteinsbrann ved en adresse i Freiveien i Kristiansund. Hendelsens omfang var først litt usikkert, men framme på stedet ble vaktlaget møtt av kraftig røyk som veltet ut av huset.

En mannlig beboer hadde kommet seg ut av huset, mens en kvinnelig beboer fortsatt befant seg i andre etasje da mannskapene ankom stedet. Den mannlige beboeren tok det selv på seg å løpe inn i huset og opp i andre etasje for å lete etter kvinnen. Heldigvis fikk røykdykkerne begge ut i løpet av et minutt.

Beboerne fikk begge i seg svært mye røyk. Hadde de fått i seg bare noen få åndedrag til av den tykke, sorte brannrøyken kunne det fått fatale følger.

Vi har heldigvis mannskaper som er godt forberedte og drevne på røykdykking. Røyken var så tykk at det ikke var mulig å se noe inne i huset. Røykdykkerne baserte seg på føling, lyder og erfaring fra røykfylte miljø for å ta seg fram.

Brannen startet i skorsteinen eller i nærheten av skorsteinen og spredte seg innvendig opp etter kledning. Kommende uke vil vi bistå politiets etterforskning.

Generelt kan vi si at skorsteinsbrann oppstår når beksot som har samlet seg i skorsteinen tar fyr. Beksot, et tjærelignende belegg, dannes ved at man fyrer med fuktig ved, eller ved feil fyring, for eksempel at du fyller ovnen med ved og fyrer med lite trekk. Ved å strupe igjen på lufttilførselen oppnår man såkalt rundfyring. Dette må unngås! Beksot kan også oppstå grunnet feilmontering eller feil på skorsteinen.

Vi håper du som leser kan ta med deg et par ting videre inn i det som er den mest hektiske årstiden for oss i brannvesenet:

*Sørg for at fyringsanlegget fungerer og at du fyrer riktig. Har du teglskorstein skal den være åpen på alle fire sider og ikke kles igjen. Er du i tvil? Ikke nøl med å ta kontakt med oss – enten på Facebook, eller ved å ringe/sende e-post: 71574000 / servicetorg@kristiansund.kommune.no

*Hvis det er mulig: Ikke evakuer gjennom brannrøyk, og gå aldri inn i et brennende hus for å lete etter savnede. Dette er en jobb for brannvesenets røykdykkere.

Husk også å ha fungerende røykvarslere. Test dem og bytt batteri!

Det er ditt eget ansvar å sørge for å holde skorsteiner og ildsteder i orden. Se etter sprekker og tegn på at skorsteinen kan være ødelagt. Har du teglskorstein skal den være åpen på alle fire sider og ikke kles igjen.

Det er ditt eget ansvar å sørge for å holde skorsteiner og ildsteder i orden. Se etter sprekker og tegn på at skorsteinen kan være ødelagt. Har du teglskorstein skal den være åpen på alle fire sider og ikke kles igjen. Foto:

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags