Til krig mot vann som dreper

Bente Hjertenæs.

Bente Hjertenæs.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Over 660 millioner mennesker kan slite med sykdommer som har én enkel medisin – rent vann. Vann gir ikke bare liv, det kan også ta. Og akkurat nå haster det i Sør-Sudan og Somalia.

DEL

LeserbrevDu vet følelsen av ørken i munnen når tannlegen er nødt til å fjerne alt spyttet i munnen din? Eller hvor deilig det er å pøse på med iskaldt vann etter hardøkten? Eller når du har vært på flukt fra væpnede menn i flere dager og endelig får deg en munnfull vann?

Vann kan bringe død

De to første scenarioene kjenner vi nordmenn, men det siste er noe vi aldri trenger tenke på. De færreste av oss har noen gang opplevd at vi ikke har vann å drikke. Men slik er situasjonen for mange mennesker. 663 millioner mennesker har ikke rent drikkevann.

Kolera, difteri, tyfus er potensielt dødelige sykdommer vi knapt kjenner til i Norge. Diaré, magevondt og infeksjoner er mindre alvorlige sykdommer som vi vet mer om. Alle disse sykdommene kan du få om du drikker urent vann.

Det er denne informasjonen som motiverer oss for å arrangere Fasteaksjonen år etter år. Norges nest største dør-til-dør-aksjon blir 4. april arrangert over hele landet til inntekt for vårt arbeid for rent vann til flere.

Tenke langsiktig

Akkurat nå er det akutte behov i Sør-Sudan, Somalia og i området rundt Tsjadsjøen. Akutte behov for både mat og rent vann. Dette er land hvor Kirkens Nødhjelp jobber, og hvor vi hjelper folk på flukt.

Samtidig som vi hjelper folk i kriser, så jobber vi også langsiktig i både Somalia, Sør-Sudan, og en rekke andre land verden rundt. Vi bygger infrastruktur som skal sikre tilgang til rent vann langt inn i framtiden, slik at krisene blir færre og mindre i framtiden.

For vi kan ikke bare komme løpende med flasker når noen er i nød. Vi må også bygge opp infrastruktur på steder hvor rent vann er en sjelden ressurs, og hvor krisen kanskje kan inntreffe om noen år. Jo mer forebyggende arbeid vi gjør, jo bedre rustet er vi når krisen oppstår.

Og, kanskje aller viktigst, så må vi stille myndigheter til ansvar. I Tanzania, for eksempel, er det et fungerende regime, og vi gjør det vi kan for at de ikke skal glemme at rent vann er noe alle har krav på. Vi skal hjelpe til at flere får tilgang til rent vann, men samtidig ikke ta ansvaret fra myndighetene.

Nok vann til alle

Med andre ord må vi klare å tenke langsiktig, samtidig som vi møter de akutte behovene som finnes i dag. Det er en vanskelig øvelse, men Kirkens Nødhjelp har nå 70 år med erfaring å bygge på, og vi kommer til å fortsette å kjempe for retten til rent vann for alle.

For det finnes nok rent vann til at alle kan få kjenne på følelsen av å slokke tørsten. Konflikter, svake stater og dårlig økonomi setter stadig opp hindre på veien mot målet om rent vann til alle, men vi har ikke gitt opp. Aldri før har så mange mennesker i verden hatt tilgang til rent vann som nå, men det er fremdeles over 600 millioner som mangler disse livgivende dråpene.

Det er 50 år siden de første frivillige gikk med bøsser for oss under Fasteaksjonen, og i år går hele 40.000 frivillige fra dør til dør og samler inn penger til vårt arbeid for rent vann til enda flere.

Ta godt imot bøssebærerne når de ringer på døra di!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags