Gode barnehager til alle barn

Av
DEL

MeningerPå Stortinget 22. november foreslo vi i Arbeiderpartiet – sammen med Senterpartiet og SV – at kommunene skal ha adgang til å stille samme krav til private som til offentlige barnehager. Det er gode grunner til at kommunene skal få denne muligheten. Kommunen som barnehagemyndighet har det overordnede ansvaret for at barna har gode barnehagetilbud. Private barnehager har krav på 100 prosent av det de kommunale barnehagene får i offentlig finansiering.

Barnehage er sjelden et ideologisk valg for foreldrene, oftere et spørsmål om hva som er tilgjengelig der en bor. Barna fortjener en god barnehagehverdag, uansett eier.

Da jeg var ordfører i Nesodden kommune, ønsket jeg lik finansiering og like vilkår for private og kommunale barnehager for å bidra til at alle barnehagene kunne gi et godt tilbud. Lik finansiering var mulig på egen kjøl, her gikk vi i bresjen før staten påla kommunene dette. Men like vilkår viste seg å være vanskelig å oppnå.

De kommunale barnehagene våre hadde åpent 48 uker i året. En del private barnehager holdt åpent kortere, noen helt ned mot 42 uker. Det var altså̊ ikke en ubetydelig forskjell i tilbudet til barna og foreldrene, avhengig av eierskapet.

Kommunen syntes det var urimelig å betale like mye for en tjeneste som var redusert. Ved å ta ned tilskuddet til barnehager med redusert åpningstid, fikk man testet lovverket gjennom to rettsinstanser. Rettsprosessen viste at det var umulig innenfor regelverket å redusere tilskuddet til barnehager som ikke oppfylte kommunens kvalitetsstandard.

Kommunen opplevde at finansieringsmodellen og lovverket ga urimelige utslag, og at det ikke var mulig å lykkes i å utøve det helhetlige ansvaret for barns oppvekst ved å appellere til den gode viljen hos private aktører. Vi var ikke alene om å ha den erfaringen.

Den gang som nå var det et misforhold mellom det kommunene bevilger, og det velferdstilbudet som gis. Kommunene må bygge sin barnehagepolitikk på at private barnehager samarbeider. Ønsker de ikke det, står kommunen maktesløs.

Jeg mente da, og jeg mener nå, at kommunene må kunne stille rimelige krav til private barnehager som de finansierer. Reell likebehandling handler om at barna skal få et kvalitativt like godt barnehagetilbud.

Vårt forslag ble dessverre nedstemt. Nå er det opp til Høyreregjeringen å sørge for et lovverk som sikrer gode barnehager for alle barn, uansett eier.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags