Kors på halsen – eller kirkegårdsporten

- Hvorfor må de nevnte porter skiftes? De ser for meg nokså solide ut og kunne vel for å bevare det historisk/kulturelle vært sandblåst, malt og brukt enda i mange år, skriver Brian Jensen.

- Hvorfor må de nevnte porter skiftes? De ser for meg nokså solide ut og kunne vel for å bevare det historisk/kulturelle vært sandblåst, malt og brukt enda i mange år, skriver Brian Jensen. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.«Det vekker voldsomt oppstyr blant dugnadsgjengen på Kvernes at de blir møtt av korsnekt på de nye gravplassporter», står det å lese i dagens TK. I reportasjen siteres Bjørg Bergem på: «... at hun ikke opplever at kravet ligger hos dem som praktiserer annen religion enn kristendommen. Den kommer fra våre norske humanetikere». 

Høyst sannsynlig har Bjørg Bergem rett. Bergems antagelse, synes å være sammenfallende med de erfaringer jeg sitter med i forhold den årvisse diskusjon om kirkens tilbud i forbindelse med jul og påske, radioandakter etc.

Men bare et spørsmål, hvorfor må de nevnte porter skiftes? De ser for meg nokså solide ut og kunne vel for å bevare det historisk/kulturelle vært sandblåst, malt og brukt enda i mange år.

I Tidens Krav dagen før, 6. juli har Dordi Skuggevik et innlegg i samme anledning hvor hun i klarere tekst konkluderer «Kler av seg kristendommen» og at motoren i denne avkledningsprosessen, er norske media. Skuggevik nevner ikke eksplisitt humanetikerne, men at vi i sterk grad «påvirkes av kristofober og islamofile venstrepopulister, noe som bevirker en iskald usynliggjøring av kristendommen med det resultat at kristne ytringer og livsytringer lammes i det offentlige rom».  Tja, kanskje har hun rett? Kanskje er det to sider av samme sak?

Om Gud var i Tingvoll kirke under nevnte konfirmasjon, kan jeg ikke uttale meg om, for jeg var der ikke selv, men jeg håper Dordi Skuggevik kjenner Ham så godt, at hun med sikkerhet kan si at Gud ikke var der. Kanskje så du Ham bare ikke i folkehavet? Satt Han nede bak i mengden eller oppe på galleriet, eller kanskje rett ved siden av deg i din nestes skikkelse? Jeg er nesten sikker på at Han var der, for Han sier selv at «der hvor to eller tre er samlet i mitt navn, der er jeg midt iblant dem». 

I sitt innlegg kommer Dordi Skuggevik til den konklusjon at «avkledningen» hos henne, ikke skyldes humanetikerne, men norske media. Ja, - Kanskje? Men jeg er ikke så sikker. Det er etter min mening feil, synd (bom på målet) å gi norske media ære for dette (eller for den saks skyld humanetikerne). Norske media eller humanetikerne var ikke de første som stilte spørsmål ved Gud og Guds autoritet. Allerede i 1. mosebok kapittel 3 vers 1 kan vi lese at «slangen» sa: «Har Gud virkelig sagt?». Et spørsmål som etter det har blitt stil igjen og igjen og som har gitt anledning til uro, tro, tvil, etterfølgelse og motstand.                                                                                                                                                                                                               

Lenge før korsnekt på portene ved Bremsnes kirkegård ble en sak, sto den danske litraturprofessor Georg Brandes i 1912 på universitetsplassen i København for å bli hyllet av fakkelbærende studenter på sin 70-årsdag. Da så han ut over mengden og sa: «Det brenner en ild, Lucifers ild, la den brenne og fortære…». Han sto da for de samme tanker som sin samtidige Friedrich Nietzsche, som erklærte «…at Gud var død…».  De målbar en motstand mot kirken, dens tro og lære som omgav samfunnet og innbyggere i hverdagsliv og privatliv på alle kanter. Nietzsche mente at det er positive muligheter for mennesker uten en Gud.  Å oppgi troen på Gud åpner for menneskets skapende evner å utvikle seg for fullt (trosbekjennelsen til humanetikerne). Den kristne Guden, med hans vilkårlige påbud og forbud, vil ikke lenger ha noen posisjon dersom menneskene slutter å vende sine øyne mot et overnaturlig rike og begynner å anerkjenne verdien av vår jord.                                                                                                            

Brandes var agnostiker og blant annet en av grunnleggerne av den danske avis Berlinske Tidende.  En avis som var bærer av tanker og en tidsånd som hadde i seg et angrep på Gud, moral, sannhet og demokrati. Så er det da kanskje ikke riktig å gjøre det til en sak om norsk media som konkret størrelse og gi det ansvaret for prosessen vi befinner oss i. Kanskje skal vi avdekke trollet og søke svaret et helt annet sted? Kanskje det handler om en bevissthet og forståelse av den «Ånd» (tideverv) som er som en «usynlig, fargeløs og luktfri gass som siver iblant oss»? Den Ånd som engang sa: «... mon Gud har sagt…» og som har kommet til uttrykk gjennom alle tider, i deler av norsk og internasjonale media, politikk, kirke og samfunnsliv.

Så kanskje skal svaret finnes helt andre steder enn i norsk media og andre fiendebilder?  For i Efeserbrevet står det: «…vi har ikke kamp mot «kjøtt og blod» (mennesker, organisasjoner, meningsmotstandere) … men mot herskere i dette mørket, mot ondskapens åndehær i himmelrommet…». Han, Ånden, som engang sa: «..har Gud virkelig sagt…» og siden gjentatt spørsmålet.  

Å gå inn i en diskusjon om «avkledning», kors på halsen, kirkegårds porter og skolebesøk i et forsøk på å utpeke skyldige og mindre skyldige, vil for meg være som å «slå en fis, prøve å fange den for å male den blå og putte den på en flaske». Vi kjenner historien og vet hvem fisen er. Dette er «en kamp» vi aldri kommer til å vinne med ord eller våpen.

Derfor er det min overbevisning, at Gud, som vi tror på og bekjenner hver søndag, katolikker, lutheraner, metodister, pinsevenner eller hva vi nå kaller oss, - Han, Ordet, som var med da alt ble skapt og som kom til oss i kjærlighet «…har seiret allerede… (da alt ble fullbrakt)» og vil stå seirende tilbake engang der framme. 

Derfor inviterer jeg til at vi helere står sammen (i økumenikkens og diakoniens ånd) og tenner et lys, enn å egge til kamp og forbanne mørket.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags