Kommunereform og økonomi

- I denne settingen bør politisk ledelse i Averøy kommune etter min mening heller engasjere seg for å få innført et bedre og mer rettferdig inntektssystem, skriver Roald Røsand.

- I denne settingen bør politisk ledelse i Averøy kommune etter min mening heller engasjere seg for å få innført et bedre og mer rettferdig inntektssystem, skriver Roald Røsand.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det er et sørgelig faktum at dagens inntektssystem gir en usedvanlig dårlig økonomisk uttelling for Averøy. Ikke får vi basistilskudd, ikke får vi småkommunetilskudd, og heller ikke distriktskommunetilskudd.  Hadde vi hatt samme uttelling pr innbygger som noen andre sammenlignbare kommuner på Nordmøre har, ville vi hatt over 55 millioner kroner mer i overføringer hvert år.

Sparsomme overføringer fra staten gjør at vi må skaffe andre inntekter til kommunekassa for å opprettholde et godt tjenestetilbud. Derfor har vi også et annet sørgelig faktum i vår kommune; vi ligger på norsktoppen i eiendomsskatt, lovens maksimumsgrense på 7 promille er innført både for næringsliv og for privat sektor. Det som verre er at alt vi tar inn i eiendomsskatt går til å betale renter og avdrag, ingenting til driftstilskudd og nyinvesteringer.

Et annet faktum er at Averøy har den høyeste arbeidsgiveravgiften i hele landet på 14,1%. Dette er utgifter vårt næringsliv har, som naturligvis er konkurransevridende virkning i forhold til konkurrenter i flere av våre nabokommuner. 

I denne settingen bør politisk ledelse i Averøy kommune etter min mening heller engasjere seg for å få innført et bedre og mer rettferdig inntektssystem. I stedet bruker ordfører Ingrid Rangønes sin energi på å delta i underskriftskampanjen mot endringer, til tross for kommunens soleklare behov for å få endringer i et urettferdig system.

I tillegg beskylder hun Pål Farstad for å ha uedle motiver når han vil vurdere endringsforslaget som kommer fra regjeringen. Er ordføreren blitt så desperat for å beholde dagens kommunestruktur at hun glemmer hva som gagner Averøy kommune? Særlig hvis Averøy forblir egen kommune vil behovet for å endre dagens inntektssystem fortsatt være påtrengende.

En annen urettferdighet med dagen system er at kommunene er fratatt skatteandelen fra næringslivet, som for Averøy sitt vedkommende kunne vært et betydelig beløp. I tillegg er dette bortfallet lite motiverende for å skape ny næringsvirksomhet.

Jeg har gjerne sett at ordføreren hadde drøftet gjeldene og foreslått inntektssystem politisk i Averøy, og bedt om råd fra sitt kommunestyre, før hun skriver under og protesterer på endringer i inntektssystemet. Averøy trenger sårt et mer rettferdig inntektssystem, derfor blir dette så merkelig.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags