Alkohol i jula

Av
DEL

LeserbrevButikkene er fylt opp med sesongens varer. Pepperkaker, røde bruser, kakemenn og kokosmakroner. Trøfler og juleribbe, pinnekjøtt og juleøl.

Sesongen er i full gang og de aller fleste gleder seg til jul. Med advent rett rundt hjørnet er det mye å se fram til. For mange er årets julebord den store begivenheten som folk ser fram til å delta på, her er nok også norsk drikkekultur er nok en stor del av begivenheten, og kanskje finner mange anledningen til å drikke litt ekstra for å ha det gøy.

Det er greit å ha det gøy, og det er greit å drikke. Likevel er dette med drikking et utrolig sårt emne for mange i jula. Hvert år leser man artikler om at man må bruke vett rundt barna sine og å kutte ned på akevitten i julefeiringa. Likevel skapes utallige dårlige juleminner for de minste hver eneste vinter, når tiden egentlig burde blitt brukt på kos og gode stunder sammen med familien sin.

Vi nordmenn er som de fleste andre opptatte av tradisjoner rundt høytidene våre, og tradisjon tro gjennomfører vi de samme ritualene hvert år. Den gjennomsnittlige levealderen i Norge ligger i dag på omtrent 82 år (kilde: Wikipedia). Nordmenn lever lengre enn noensinne. Dette i seg selv er en grunn til ikke å tømme hele spritflaska for dere som omgås barn i jula. Barn er ikke små for alltid, og en oppvekst uten foreldre som drikker seg sørpings på julaften kan gi et bedre grunnlag for mye.

Hva med å skape en tradisjon rundt det å kose seg sammen med familien og å slappe av uten å nødvendigvis ha noe sterkt i glasset? Det kommer alltids flere julekvelder hvis man har lyst til å feste og drikke sterkere ting sammen med andre voksne, men vær så snill, ta vare på hverandre og kanskje spesielt de minste i jula.

Selv har jeg vært heldig og vokst opp i et hjem hvor jeg alltid har følt meg trygg i både jula og andre høytider. Mine foreldre har alltid vært flinke til å ta hensyn til at barn er barn, og det er jeg evig takknemlig for. Dette har gitt meg et grunnlag og en verdi som handler om at det viktigste er å vise omsorg for hverandre i jula.

Så vær så snill, kos dere med maten, gavene, julemusikken og juletreet. Kos dere med drikken, men gjør det med måte.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags