Skolemat og forskjeller

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Gratis skolemat utjevner sosiale forskjeller mellom elever\ne. Det viser en fersk forskningsrapport fra Universitet i Agder (UIA). Forsker og prosjektleder Frøydis Vik sier til NRK at et gratis skolemåltid i henhold til norske kostråd, virker sosialt utjevnende ved at elever med lavt utdannede foreldre spiser sunnere. Ifølge henne er det første gang en slik sammenheng er blitt påvist. Rapporten er utarbeidet ved at tre klasser med 10-12-åringer har fått servert gratis mat i matpausene, mens en kontrollgruppe har spist vanlig matpakke. Når vi sammenligner gruppene, virker tiltaket best blant de elevene som har foreldre med et lavt utdanningsnivå, sier Vik.

Dette gir ny ammunisjon til de som ønsker å innføre gratis skolemat i norsk grunnskole. Saken har lenge vært en kampsak for SV, men de har slitt med å nå gjennom. Forslaget ble aldri prioritert under de åtte årene med rødgrønn regjering, men nå har Ap beveget seg i SVs retning og vil innføre ordningen gradvis dersom de får makta i 2021.

Dagens regjeringspartier stritter mot, og mener ordningen blir for dyr. På Dagsnytt 18 mandag avviste Høyres stortingsrepresentant Mathilde Tybring Gjedde skolemat som en generell ordning.

Hennes hovedargument mot er at de store pengene heller bør brukes på det ene viktige i dagens skole; det å bedre elevenes læring. Der finnes det ennå ingen forskning som viser at bedre kosthold i skolen bedrer læringen vesentlig. Da er mer kompetente lærere og tidlig innsats mye viktigere tiltak, mener Tybring Gjedde og Høyre.

Hun er derimot åpen for at hver enkelt skole på eget initiativ kan innføre skolemat der det er mange elever som ikke har med matpakke hjemmefra. Dette er i tråd med regjeringens politikk på en rekke områder for tiden; bort fra generelle støtteordninger til ordninger der kun de «verdig trengende» får hjelp. Det er et sosialpolitisk tilbakeskritt, og lite verdig for både mottakerne og samfunnet.

Nå er ikke UIA ferdig med den delen av sine analyser som viser om skolemat også bedrer læringen. Der spriker andre undersøkelser, og Høyre har rett i at andre tiltak kanskje virker mer direkte. Men det står ikke i motsetning til også å satse på gratis skolemat. Vi lever i et samfunn med stadig økende sosiale forskjeller og barnefattigdom. Vi vet at fellesskolen spiller en nøkkelrolle i å utjevne dette, både på kort og lang sikt. Gratis skolemat gjør begge deler, og kan lett kombineres med økt satsing på kompetanse og tidlig innsats. Det vil koste noe mer enn dagens regjering er villig til å bruke på skolen, men vil lønne seg i et generasjonsperspektiv.

«Vi lever i et samfunn med stadig økende sosiale forskjeller og barnefattigdom.»


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags