Fart og spenning

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Rask vekst gir også rask utvikling. Bedrifter som kan vise til rask vekst i omsetningen vil naturlig også kunne vise til kraftig utvikling. Derfor har Dagens Næringsliv gjennom mange år presentert og kåret årets gasellebedrifter. Det er bedrifter med minst doblet omsetningen over fire år og positivt driftsresultat.

Les også: - Vi oppdaget at det å leve av kun kultur var en utfordring. Samtidig kunne vi mye mer

Etter regnskapsåret 2015 er det 28 slike bedrifter på Nordmøre. Vi gratulerer hver og en av dem. Vi trenger sunne bedrifter som utvikler seg positivt over hele Nordmøre. Til tross for nedgangstider i mange bransjer viser oversikten over gaseller fra Nordmøre at de kommer fra et stort spekter av bransjer. Naturlig nok er det få bedrifter som hører til olje- og gassnæringen, men de kan komme sterkere tilbake. Vi kunne selvsagt tenkt oss langt flere nordmørsbedrifter på lista, for i Møre og Romsdal er det totalt 116 gasellebedrifter i år.

Les også: 28 gasellebedrifter på Nordmøre i 2016

Samtidig som vi gleder oss over de 28 vekstbedriftene vet vi at mange bedrifter i regionen sliter med både omsetning og resultat. Våre saker om gasellebedriftene og de mange andre positive næringslivssakene vi har omtalt i høst viser at det går godt i mange bransjer på Nordmøre. For alle optimister gir dette god tro på framtiden. Ikke minst er det knyttet både håp og forventning til det mye omtalte havrommet, og spesielt til oppdrettsnæringen. Det er også flere av gasellebedriftene som ble presentert på torsdag som jobber i og for disse næringene.

Les også: Tjener på svak krone

Dessverre er ikke alle trender og signaler like positive. Vårt inntrykk er at både bil- og boligsalget går tregt. I tillegg er fortsatt arbeidsledigheten høy på Nordmøre. Normalt er det sterke signaler på at det er lite optimisme i forbrukermarkedet. Heldigvis ser ikke det ut til å hindre etablering av nye butikker og restauranter i Kristiansund sentrum. De positive holdningene og optimismen i lokalt næringsliv ser ut til å være sterkere enn de negative trendene vi faktisk kan lese ut av tall og statistikker.

Derfor velger vi å tror på sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea og oljekonsulent Helge Hegerberg om at bunnen er nådd. Kanskje kan det til og med bety enda flere gasellebedrifter på Nordmøre til neste år. Den raske veksten hos noen bedrifter gir økt spenning og optimisme for alle.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken