Latterlige støtteordninger

Av
DEL

Leserbrev.

Det er mye rart som skal høres før ørene detter av. Vi får høre at rederier har problemer på grunn av covid 19. Ikke fordi det ikke er en realitet at dette blir latterlig, men at redere som legger båtene i opplag, ber om støtte av norske skattebetalere?

De aller fleste av båtene har nesten ikke en eneste norsk sjømann ombord på disse båtene, for mange av disse seiler under bekvemmelighetsflagg. Skulle de fått støtte, skulle støtten hvert utregnet av hvor mange som var ansatt av norske sjømenn ombord og om båten er registrert i Norge, ikke hvor stor administrasjon de har i Norge, det måtte rederne søkt spesielt om, men det hadde ikke vært nødvendig for de som jobber der har rett på ledighetstrygd fra Nav.

En kan også se på en del bedrifter som har flagget ut og søkt støtte til sine bedrifter, er det rett at norske skattebetalere skal gi stor støtte til disse også? Burde det heller ikke vært slik at bedrifter søker støtte og får støtte ut fra hvor mye de har eksportert fra Norge, ikke at de produserer og importerer fra egen bedrift til sin forretningsforetak i landet? Er ikke import med å redusere vår egen økonomi?

At bedrifter og rederikontorer har fått støtte er helt ok, men ikke for at bedrifter som er etablert i andre land har flagget ut fra eget land, disse har mulighet å la skattebetalerne i de landene de er etablert i, støtter dem. De som jobber i landet, har jo krav på ledighetstrygd i den tiden de blir permittert og er uten arbeid.

Om bedrifter som er etablert i Norge søker støtte, så burde de få dette, og spesielt de som får jobbnekt, resten burde det blitt gitt støtte til etter strenge kriterier, slik som skattefrie og rentefrie lån over en fem års tid slik at de hadde sjanse å ta seg inn igjen, ikke kastet penger etter dem. Tror dette hadde gitt en vitaminpille for omstilling og invasjon i de fleste av norske bedrifter, samt at det hadde vært med på å få flere sjømenn ombord på norskregistrerte båter, noe som igjen hadde hvert med på å gi landet en tryggere tilværelse om det igjen skulle komme en krise som fra 1939 til 1945.

I dag kan vi ikke stole på at vi kan ofre andre lands sjømenn om det oppstår en lignende krise i verden, og langt mindre ikke gi de verdighet etter at krisen var over. Om en tror at andre land vil ofre sine sjøfolk for Norge tror jeg både redere og politikere tar grundig feil.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags