Kvinners liv og helse er ikke butikk

Bunadsgeriljaens stille markering foran Stortinget

Bunadsgeriljaens stille markering foran Stortinget Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Styreleder i Helse Møre og Romsdal mener at helseforetaket kan overse Stortingsvedtak og legge ned fødeavdelingen i Kristiansund lenge før felles sykehus for Nordmøre og Romsdal på Hjelset er i drift. Det er selvsagt ikke bare udemokratisk og helt feil, men også dypt problematisk i forhold til kvinners liv og helse. Dette er et godt eksempel på hvorfor helseforetaksmodellen må avvikles. Helse er ikke butikk!

12. mai vil stå som en merkedag i historien vår.
Bunadsgeriljaen var igjen å se utenfor Stortinget. Denne gangen var det en stille markering for bevaring av fødeavdelingen ved Kristiansund sykehus. En stille markering, som endte med et sviende nederlag. Kvinnene på Nordmøre tapte. Igjen.

Sammen med SP og FrP fremmet SV et forslag i Stortinget om at fødeavdelingen i Kristiansund skal bestå - også etter at nytt sykehus for Nordmøre og Romsdal er bygget. En ting er at forslaget falt, men en skuffende observasjon for de som fulgte nøye med, var at flere av politikerne på Mørebenken ikke var til stede under avstemningen.

Det er ikke bra nok å snakke pent om kvinnehelse i festtaler, men nedprioritere kvinnehelse i praksis. At forslaget falt, stiller seg i en rekke av saker der kvinnehelse særlig i distriktene har blitt nedprioritert. At de to største partiene i Norge, Høyre og Arbeiderpartiet ikke prioriterer helsa til kvinner i distriktene er hårreisende.

Sykehussaken har vært en langvarig og vond sak for Møre og Romsdal. Det nye fellessykehuset er vedtatt bygget på Hjelset i Molde kommune. Nærmest det sekundet vedtaket ble fattet, begynte helseforetaket å ribbe eksisterende sykehus for å finansiere et luftslott av et nytt sykehus. Til å begynne med var lovnaden at sykehusene skulle få bestå inntil nytt fellessykehus sto ferdig. Folk pustet lettet ut, for dette var jo både høyt opp og langt frem, men det varte ikke lenge. Plutselig skulle fødeavdelingene slås sammen, og det lenge før et nytt sykehus står ferdig.

Fødeavdelingen, som er selve symbolet på nytt liv og et håp for framtida, skulle altså legges ned før et fullverdig tilbud for alle kvinner stod klart. Alt for å spare noen usle kroner i et astronomisk helseforetaks-budsjett. Dette monnet knapt, og i tolvte time ble heldigvis nedleggingen stoppet.

At sykehuset med et befolkningsgrunnlag på over 60.000 blir nedlagt er et svik, men verre er det at folket stadig må ta en omkamp når det gjelder å bevare fødetilbudet inntil nytt sykehus på Hjelset er på plass. Stortingsvedtaket om å bevare fødetilbudet inntil nytt sykehus står klart, blir oversett av styret i helseforetaket.

Enda mer hårreisende er det, når ikke engang beredskapen er på plass. Det handler om kvinner med lang reisevei og to ferger mellom dem og den tryggheten et lokalt fødetilbud og god beredskap gir. Det handler om færre fødsler i busslommer, ombord i ambulansebåten med høye bølger og vinterstormer utenfor, og det handler om færre fødsler der det bare nesten gikk galt. Det handler om altfor lav dekning i forhold til følgetjenesten i distriktene.

Med et positivt vedtak i Stortinget torsdag 14. mai, kunne vi hatt et ørlite håp om fred mellom fogderiene. Situasjonen i dag er at følgetjenesten på ingen måte kan erstatte et fødetilbud i hver by. For kvinnene lengst unna sykehusene er det allerede risikosport å sette flere barn til verden. Kvinners liv og helse skal ikke være lønnsomt. Helsetilbudet skal være likeverdig, uansett hvor man bor, og helse kan aldri bli butikk.

Helseforetaket har signalisert at de ikke nødvendigvis vil følge Stortingets vedtak. Dette vil i så fall være en maktdemonstrasjon av de sjeldne, og et helt klart eksempel på hvorfor sykehusene må tilbake til politisk styring.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken