En reaksjon på fylkesrådmannens famøse innstilling om havrommet

Nordmørspatriot: Per Helge Pedersen.

Nordmørspatriot: Per Helge Pedersen.

Av
DEL

LeserbrevNordmøre har vært og er et senter for havrommet. Men til tross for det innstiller fylkesrådmannen i Møre og Romsdal på at Ålesund må velges når man skal sloss om et nasjonalt ressurssenter for utvikling av havromsnæringene i Norge.

Jeg mener at det er feil. Nå har man en historisk mulighet til å gjenreise Nordmøre som et likestilt fogderi i Møre og Romsdal. Vi har alle forutsetninger for å lykkes med et slikt senter på Nordmøre. Langs Norskekysten er Nordmøre et gudbenådet sted i forhold til utvikling av havrommet. Kristiansund har vært et historisk senter for utvikling av klippfiskindustrien i verden. Vi har hatt en stor fiskeflåte og vi har hatt en stor fiskeindustri. På grunn av politiske beslutninger og andre forhold mistet byen og distriktet hegemoniet. Men så langt har ingen kunnet ta fra oss ressursene i havrommet utenfor Nordmøre.

Vi har fortsatt en stor virksomhet rettet mot havrommet

Vi driver fortsatt med tang og tare (Algea). Vi har en stor virksomhet gjennom utvikling av produkter fra fiskeoljer (G.C Rieber). Vi har fortsatt en oppegående fiskeindustri. Og fremfor alt har vi bygget opp en omfattende virksomhet innen fiskeoppdrett. Her er det innovasjon som det holder både i oppegående bedrifter og i det forskningsmiljøet vi har på Sunndalsøra. I tillegg har vi alt som er knyttet til havrommet gjennom olje- og gassindustrien. Her er det samlet enormt mye kompetanse vi kan bruke også når det gjelder å utnytte alle andre ressurser vi har i havrommet. Vi har en meget innovativ verkstedindustri som ikke minst har sett mulighetene innenfor fiskeoppdrett.

Dessverre har Nordmøre sovet i timen når det gjelder å bygge ut undervisningstilbud på høyskolenivå. I tillegg har politikere i andre deler av fylket bidratt til å tilrane seg tilbud Nordmøre burde hatt. Men nå skjer det heldigvis en utviklingen gjennom Campus Kristiansund. Oppbyggingen av et ressurssenter for havromsnæringene ville derfor ha passet utmerket nå både for Campus Kristiansund og for å rette opp de skjevheter vi har i dette fylket.

En byråkratisk vegg stopper utviklingen

Noen av oss har jobbet målbevist i flere år for å bygge opp virksomhet innen havbruk på Nordmøre. Til tross for at vi har prosjekter som ligger helt innenfor regjeringens havbrukspolitikk, har vi møtt en byråkratisk vegg som har virket ugjennomtrengelig. Denne veggen stopper utviklingen! Den ene hånden vet ikke hva den andre gjør. Ordningen med Utviklingskontrakter i havbruksnæringen har vært en gigantisk feilvurdering av våre politiske myndigheter. De har overlatt beslutningsmyndigheten vedrørende den videre innovasjon i oppdrettsnæringen til et underbemannet «juristkontor» i Fiskeridirektoratet. Det har ført til bråstopp i innovasjon.

Etter snart to års behandlingstid er det nå kommet et negativt svar til våre samarbeidspartnere. Nå skal det bli spennende å se om politikerne tar tak i dette slik at vi kan få positive vedtak. Det betyr at vi kan bygge opp virksomheter som vil gi sårt tiltrengte arbeidsplasser, men som samtidig også bidrar til at det startes kompetansearbeidsplasser på Nordmøre. Det betyr at vi kan utvikle bærekraftige lukkede konstruksjoner som kan gi et løft for hele oppdrettsnæringen både i Norge og resten av verden. Vi er klare til å starte opp, men skal vi lykkes må myndighetene komme på banen.

Det er bygget opp et betydelig virkemiddelapparat og det er betydelig politisk velvilje. Nå blir det spennende å se om dette fungerer eller om Nordmøre nok en gang faller utenom på grunn av «kjøttvekta».

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags