Navnet Nordmørsplassen

Et kart som er fra 1911 over Kristiansund.

Et kart som er fra 1911 over Kristiansund.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

I debatten som er reist rundt navn på tomten til Campus i Kristiansund finner Asbjørn Jordahl det i sitt tilsvar i TK 17/2 «problematisk at jeg skriver direkte uriktige ting» i mitt innlegg i TK 15/2. Han tolker innlegget mitt og fremmer derav påstander jeg ikke har framsatt. Vel, såpass var vel å forvente av en dreven politiker som Jordahl er. Jeg har aldri hevdet at Jordahl ønsket seg nytt navn på selveste Devoldholmen. Slik avisartikkelen var formulert så fikk jeg inntrykk av at navnet på hele området som i dag omtales som Devoldholmen var satt i spill. Det blir lett misforståelse hva som er hva når hele området går under samme navn. Derfor formulerte jeg meg som jeg gjorde i forsøk på og holde Rutebiltomta atskilt fra Hurtigrutekaia. Jordahl har i sitt tilsvar på en utmerket måte avgrenset med gatenavn hvilket område det er snakk om, så vi snakker jo om nøyaktig samme område, beskrevet på to forskjellige måter. Ser ikke helt hvor uriktigheten ligger da vi er helt enige på dette punktet.

Hva Fosna Gård angår så har jeg vel aldri antydet at den assosieres med «Utgravning og beinrester» På den tiden vi snakker om her lå framtidige Fosna Gård på ca. 40 meters vann dybde for 8.000 år siden. Jordahl derimot tar til orde for å snakke Fosna Gård inn i denne historien som gjør at Nordmøre Museum må omskrive sine nedtegnelser for å få den til å passe med Jordahls framstilling. Vi kan ikke ha et navn på Campus som ikke har en rot ekte begrunnelse vel?

Han påberoper seg solid støtte for sitt forslag i TKs kommentarfelt. Jo da, ser den. En av kommentatorene er svært velkjent og heftig i sin argumentasjon for at Nordmøre bør rives i fillebiter og restene overføres til Trøndelag. Hva de andre er for, skal være usagt, men heller ingen av de løper ned dørstokkene på Nordmøre Museum tydeligvis.

Det er Fosnakulturen jeg snakket om. Fosna Gård og Fosnakulturen berøres lett som resultat av en oppdagelse som ikke engang ble gjort på Fosna gård, men på Nordlandet i Kristiansund. Det er oppdagelsen av ca. 8.000-9.000 år gamle steinalder funn det dreier seg om. Fosnakulturens far, Arkeolog og Skolelærer i Kristiansund (1900-1922) Anders Nummedal, oppdaget flintredskaper ved Vollvatnet og ga navnet av funnet etter byens gamle navn, Lille Fosen. Det var opphavet til Fosnakulturen, oppdagelsen av bosettinger av steinaldermennesker på hele Norskekysten. Norgeshistorien ble skrevet om, som resultat av funnet. Han fikk satt Kristiansund på kartet med sitt oppsiktsvekkende funn som ikke engang lå i nærheten av Fosna gård på Kirkelandet som du hevder. Vi har her i byen tatt så dårlig vare på dette kulturminnet at jeg har mine ord i behold når jeg beskriver det slik jeg gjør.

Eneste «minnesmerket» som finnes i byen fra denne tiden er gatenavnet «Flintegata» i «Plysjbyen». En rekke steder ble det gjort funn. Også i Allanengen. Men alle disse funnene ble gjort på et senere tidspunkt enn funnet ved Vollvatnet som Anders Nummedal gjorde 31. oktober i 1909. Så hvor er det jeg er uriktig?

Hvem var Anders Nummedal? Se link:https://no.wikipedia.org/wiki/Anders_Nummedal

«Fosnakvartalet» vegg i vegg med rådhuset har du et poeng om «uriktighet» da jeg utelot hermetegn på «Fosnakvartalet» Det var selvfølgelig Hotell Fosna jeg hadde i tankene. Det har ligget der siden byen reiste seg av asken og navnet brukes den dag i dag hele tiden, dog uten at kvartalet offisielt har fått navnet «Fosnakvartalet». Jeg sier meg lei meg for upresis formulering som for ukjente i byen lett kunne misforstås.

Hvorfor heter paradegaten i byen vår det den heter, Kaibakken? Tipper det skyldes kaiene rundt havnen og den viktige posisjonen disse hadde i byens sjel. Den går nedover fra Kongens Plass og stopper ved Honnørbrygga eller Piren som vi sier. Hva var Piren før den ble en Sundbåtkai? Den var Kristiansunds første dampskipskai. Ikke noe mindre, nei. Til høyre finner vi Storkaia. Til venstre finner vi Vågekaia og Nordmørskaia. Hvorfor holder vi på med å tukle med historiske navn som vi gjør og som er helt sentrale i byens historiske utvikling? Se selv. Google Vågekaia, og et hav av historiske bilder flommer inn på skjermen. Google Vågeveien. Hva møter deg? En tom side til Finn.no

Google Storkaia og du drukner i butikker i Arnulf Øverlands gate. Null informasjon om byen og kaiens historiske betydning blant annet som Hurtigrute kai. For 50 år siden var Storkaia «svart av folk» hver gang hurtigruta ankom og hilste passasjerene velkommen eller var nysgjerrige på hvem som reiste. Byen sosiale møteplass nr. 1, pluss frakt av gods. Byens vindu mot verden.

Leserbrev

Asbjørn Jordahl hevder at Vågeveien ble påbegynt bygget i 1898. Der ser du hvor rotete dette blir når vi tukler med gatenavn. Det «fucker opp» byhistorien vår. Vågekaia, som nå heter Vågeveien ble derimot påbegynt bygget i 1898. Hva er poenget med at vi skal distansere oss fra røttene våre med å skifte ut originalt navn som f.eks. Vågekaia? Og hva i heiteste har Fosnagata langt inn på Vågekaia å gjøre? Kristiansund kommune, Nordmøre Museum: Vær så snill og rydd opp i rotet og la oss få hele Vågekaia og Storkaia tilbake.

Jordahls informasjon om Knudzonholmen og Werringholmen var oppsiktsvekkende. Hvorfor ikke trekke disse navnene fram fra glemselen? Klippfiskhistorie så det holder, det oser bacalao lang vei. Hva med å hekte disse to holmene på Kristiansunds Havn nye havnebygg som heter Nordmørsterminalen? Mere sus over «Nordmørsterminalen – Knudzonholmen» og i andre enden «Nordmørsterminalen – Werring-Devoldholmen». Her er også en link som knytter sammen eieren av begge holmene i sin tid. En kristiansundsdame med et stort hjerte. Enke etter Nicolai Knudzon III https://no.wikipedia.org/wiki/Caroline Knudtzon Byhistorie så det holder det. Få den opp i lyset.

?

Hvordan så byen og Fosna gård ut 169 år etter at Christianssund var grunnlagt? Se link: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/59/Kristiansund_map_1911.jpg

Tilbake til navn på Campus. Er Jordahls forslag «Fosnakvartalet» ubrukelig? Nei, selvsagt ikke. Begrunnes navnet med at det er Fosna gård som skal minnes og ikke Fosnakulturen, så er det «hel ved». Er det Fosnakulturen som skal fremmes, ja da har vi nå sjansen: «Anders Nummedals Plass». Eller «Nummedals Plass». «Hel ved» så det holder og med hele Nordmøre Museum i ryggen. Vær så god. Om hans navn ikke blir på Campus-tomta, så synes jeg byen skulle tenke på å kalle opp en gate etter ham. Såpass fortjener han for å ha satt Kristiansund på kartet.

Min begrunnelse for «Nordmørsplassen», bygget på restene av Fosna gård er også «hel ved», men med utgangspunkt i byhistorien, da byen reiste seg av asken etter 1940.

«Fosnakvartalet» oppfatter jeg som byhistorisk navlebeskuende. Greit nok, men navnet er på ingen måte glemt når vi har Fosnagata. Er nok det.

«Nordmørsplassen» er byhistorisk riktig og «utenrikspolitikk». På Nordmøre! Det trenger vi mere av.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags