Kan de gamle krigsminnene bli byens nye turistattraksjon?

Tysk 25mm luftvernkanon fra Forsvarsmuset på Kvalvik fort. Leserfoto: Karstein Yttervik

Tysk 25mm luftvernkanon fra Forsvarsmuset på Kvalvik fort. Leserfoto: Karstein Yttervik

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevI Kristiansund bygde tyskerne en mengde bunkere og festningsanlegg under den andre verdenskrig. Mange av disse er fremdeles intakte.

Det kan nevnes Kolvika torpedobatteri – et gedigent anlegg, Kvalvik Fort og ikke minst bombekasteren som står helt urørt under bakken i Hauggata. 45. I tillegg er det bunkere under Vardetårnet, i Klubba og i Karihola med flere.  

Dessverre er det ikke mange i Kristiansund som i dag vet hvor disse befinner seg. Kanskje er tiden inne for å se på om Kristiansund kommune kan gjøre noe med disse anleggene? 

Jeg har stor tro på at anleggene kan bli byens største turistattraksjon.

I Kristiansund bor Bjørn Ove Angvik. Det er ingen som har mer kunnskap om disse anleggene enn ham. Han har hundrevis av bilder og tegninger av anleggene. Likeså har Øystein Blåsvær og Frank Karlsen mye kunnskap om den andre verdenskrig og anleggene i byen. Kunnskapen som disse personene innehar, må ikke gå tapt for byen. 

Andre verdenskrig er en del av byens historie. Så hvorfor ikke ta vare på den, og fortelle de framtidige generasjonene om den?

Kan det være en idé at Nordmøre museum og Kristiansund kommune inngår et samarbeid med Angvik, Blåsvær og Karlsen?

* Skaffe seg en oversikt over hva som finnes av bilder og tegninger

* Inngå et samarbeid med turistkontoret som f. eks kan markedsføre og lage pakketurer til disse anleggene

* Undersøke muligheten for å få statlige midler fra Kulturminnefondet

* Igangsette restaurering av anleggene. 

* Kan medielinjen ved Kristiansund videregående benyttes? De kan og har utstyret som skal til for å skanne, kopiere og ta bilder. Kan bli et utmerket prosjekt å jobbe med. 

Se for dere den dagen byens befolkning og turistene skal bli kjent med byens historie, setter seg på en buss med guide, med retning Kristiansund Brannmuseum, for så å gå 50 meter for å se den intakte bombekasteren som det KUN finnes 2 av i hele verden. Deretter går turen til Kolvika torpedobatteri. Her blir de loset inn i batteriets indre lokaler, som mer eller mindre har stått der urørt siden 1945. Så går turen til Kvalvika Fort. Her er det gjort svært mye allerede. Et fantastisk skue.

Min oppfordring går til Kristiansund kommune og Nordmøre museum. Hva med å lage et forprosjekt?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags