Hvorfor har Kristiansund kommune 1.500 avvik?

Rådmann i Kristiansund kommune, Arne Ingebrigtsen.

Rådmann i Kristiansund kommune, Arne Ingebrigtsen.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevI forbifarten overhørte jeg akkurat en samtale om at «kommunen har brutt loven» 46 ganger. Da gikk det opp for meg at kommunen burde være tydeligere på begrepene vi bruker.

For kommunen er avvik å registrere en hendelse som ikke er ønskelig praksis. Vår jobb er å tilse at vi har høyest mulig kvalitet på våre tjenester innenfor rammene bystyret tildeler. Fylkesmannens jobb er å kontrollere at vi gjør dette innenfor gjeldende lovverk.

At Kringsjå sykehjem har hatt 44 avvik i det kommunale kvalitetssystemet betyr ikke automatisk at det er lovbrudd, selv om det også kan være det. Det betyr at ansatte har spilt inn forbedringspunkter eller utfordringer i hverdagen, som for eksempel at en kollega den 24.03.2018 måtte jobbe 15 minutter overtid på sitt skift.

Ett annet av de 44 avvikene er «PC ikke tilkoblet skriver». Tiltaket var «Meldt inn til Servicedesk». Dette hadde risikoklasse lav, men er allikevel viktig for en velfungerende tjeneste.

Et annet avvik var «Hadde ikke strøm på rommet – lommelykt. Vaktmester svarte ikke». Tiltaket var «Vaktmester kom. Strømmen tilbake». Dette hadde risikoklasse middels.

Et avvik med risikoklasse høy var «Dagtelefon får ikke inn ringesignal når pasienter ringer på». Tiltaket var «Avvik ble meldt til IKT/ Servicedesk».

Avvikene på Kringsjå er også av medisinsk og ernæringsmessig art, men jeg har brukt de avvikene som er enklest å forklare. At printeren ikke er tilkoblet er som regel ikke en «Overtredelse av krav fastsatt i eller i medhold av lovgivningen» som er fylkesmannens definisjon, men viktig å registrere slik at vi til enhver tid skal ha utstyr og verktøy som fungerer tilfredsstillende for våre ansatte. Vi tror ikke at noen avvik på Kringsjå er lovmessige brudd, men avventer Fylkesmannens endelige rapport i forhold til dette.

Det er utrolig viktig for enhver organisasjon å registrere avvik fra sin ønskede praksis slik at man hele tiden kan jobbe med sitt forbedringspotensial. Derfor registrerer Kristiansund kommune avvik. Noen kan være så alvorlige at de bryter gjeldende lov, men det anser vi ikke å ha skjedd på Kringsjå sykehjem.

Jeg oppfordrer nok en gang alle ansatte til å fortsette å registrere avvik så vi blir enda bedre i morgen enn vi var i går.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags