Gratulerer med dagen!

Det var handel og bosetning på disse øyene lenge før 1742, så feiringen i dag handler ikke om starten på tettbebyggelsen.

Det var handel og bosetning på disse øyene lenge før 1742, så feiringen i dag handler ikke om starten på tettbebyggelsen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LederByen ved havet, Kristiansund, feirer i dag 29. juni at det er 275 år siden vi fikk status som by og navnet Christianssund.

I dag har selve bystatusen liten praktisk betydning, men i 1742 var det avgjørende for å utvikle både handel og ikke minst selve byen. Med en fantastisk beliggenhet står Kristiansund fortsatt støtt i forhold til å skape verdier fra det havet kan gi. Vi ønsker selvsagt stadig utvikling, men det er ingen grunn til å tro at heller ikke de neste 275 årene blir en dans på roser.

Det var handel og bosetning på disse øyene lenge før 1742, så feiringen i dag handler ikke om starten på tettbebyggelsen. Heller ikke at det har bodd folk her i over 10.000 år.

Det vi feirer i dag er etableringen av en by. På 1700-tallet var det nødvendig for et ladested å få rettigheter som by for å drive handel på egen hånd. Befolkningen jobbet i mange år for å få en slik rettighet. Dette var ikke ønsket av kjøpmennene i Trondheim, men 29. juni 1742 ga kong Christan VI ladestedet status som kjøpstad. Det samme fikk Molde.

Tidens Krav gratulerer innbyggerne og Kristiansund kommune med dagen og serverer et digitalt magasin med en rekke historiske bilder og tilbakeblikk. Vi tar med litt ekstra om det spesielle jubileumsåret 1992, da skjedde det svært mye i Kristiansund i tillegg til at vi feiret 250 år.

Les også alle hilsningene og tankene om Kristiansunds framtid.

Gratulerer med dagen!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags