Historien om "Piken med vannmuggen"

Anders Røkkum ved statuen i Omveien.

Anders Røkkum ved statuen i Omveien. Foto:

Av
DEL

LeserbrevStatuen sto foran inngangen til Soldatheimen i Kristiansund. Men da Soldatheimen skulle rives for å gi plass til boligblokka som står der i dag, måtte også statuen fjernes.

Daværende stadsingeniør og brannsjef Anders Røkkum foreslo straks statuen ble tatt ned, at den burde plasseres i parken.

Dette ville ikke de folkevalgte. Det ville minne dem for mye om krigen.

Den skulle på fyllinga på Hagelin. Basta.

Røkkum var ikke enig i dette. Han satte den på Hagelin, men passet på at den ikke kom i nærheten av fyllinga. En kan vel si at Røkkum med sin handlemåte reddet statuen fra å bli tilintetgjort.

Etter fem års okkupasjon var det en hatsk stemning mot alt tysk i det norske folk, alt som minnet om krigen skulle ødelegges.

Det er viktig her å få fram at det var majoriteten av ansatte i kommunen som satte statuen i hagen til Røkkum, på tvers av Røkkums vilje til å sette den i parken.

Røkkum var dyktig og avholdt person i sin stilling som byingeniør og brannsjef, og han var en god mann for byen i de vanskelige årene under krigen.

Måten saken ble omskrevet på i avisene var en dårlig måte å hedre minnet hans på, skriveriene kan misforstås som om det var han som i kraft av sin stilling tok statuen og satt den i sin hage.

Hvordan skal vi se på statuen i dag?

Den er et lokalhistorisk fragment fra en mørk epoke i Kristiansunds historie. Etter min mening vil den, i motsetning til sitt opphav, ikke gå til angrep på noen.

Det har gått så mange år nå siden 1945, at vi må kunne se på statuen uten aggresjon, og etter min mening bør den få stå i fred der den står i dag.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags