En uverdig eldreomsorg

Per Helge Pedersen.

Per Helge Pedersen.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevJeg har i hele høst engasjert meg i spørsmål knyttet til eldreomsorgen i Kristiansund på ulike måter. I den forbindelse har jeg også vært i kontakt både med politikere og med folk som jobber med helse og omsorg i kommuneadministrasjonen. Tilbakemeldingene har hele tiden vært at situasjonen ikke er så mørk og dyster som jeg påstår. Kommunens ledelse har hele tiden sagt at de har full kontroll. Hvilken kontroll er mitt spørsmål.

Da nyheten om avvikene på Kringsjå sykehjem ble presentert i NRK, fikk mange sjokk. Det gjelder også politikere som sitter med ansvaret i Kristiansund. De visste ingenting sier de til meg. Dette viser at Kristiansund kommune har en veldig «lukket» åpenhetskultur. Det at ikke administrasjonen evner å orientere ansvarlige politikere om slike opplysninger, er for meg helt utrolig. Det er rett og slett pinlig og avslørende.

Nå har Kristiansund kommune fått ikke bare en ripe i lakken, men en stor synlig bulk i sitt omdømme. Vi tåler ikke så mange flere smell.

Veldig mange har de siste ukene ovenfor meg kommet med tragiske meldinger om hvordan nærmeste pårørende blir behandlet i eldreomsorgen i kommunen. Mange sier klart fra at de ikke tør å melde fra om dette til rette vedkommende i kommunen. Årsaken er at de frykter konsekvensene. Det fantastiske er at jeg også har fått uromeldinger fra folk som er ansatt i kommunen, men som ikke tør å gi beskjed. De er rett og slett redd for jobben sin. Hvilket samfunn er vi havnet i?

Etter at jeg kommenterte denne saken i NRK Dagsrevyen, har jeg faktisk fått tilbakemeldinger om at dette er situasjonen mange steder i landet. Nå forlanger jeg at politikerne våre tar fatt i dette uvesenet. Det må også alle ansvarlige byråkrater i kommunene gjøre. Dette er ikke verdig et demokrati som Norge.

Det er ikke tvil om at pengene brukes feil innen helse og eldreomsorg i Norge. Hovedansvaret for dette ligger selvsagt i regjeringen og i Stortinget. Altfor lite penger havner der de skal være, nemlig hos brukerne.

Det synes i dag å være en allmenn oppfatning om at det norske samfunnet sviktet krigsseilerne etter krigen. Dersom situasjonen ikke snarest blir bedre i eldreomsorgen, kan vi gjøre en ny kardinalfeil mot en svak gruppe, denne gang eldre og syke mennesker. Dette er mennesker som har stått på i et langt liv for å bygge dette landet. Hvor er takken?

Politikere – skjerp dere.

Ellers regner jeg med at det nå skjer en skikkelig opprydding i Rådhuset i Kristiansund. Skjer det ingenting med de uverdige forhold vil det bli litt av et valgskred ved neste valg.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags