Ordførerens dobbeltstemme

Av
DEL

LeserbrevJeg tror sikkert ordføreren vår Kjell Neergaard er en arbeidsom og hyggelig person, men jeg greier ikke å forholde meg til at Arbeiderparti-ordføreren bruker dobbeltstemmen sin for å hindre at kafeen på Barmanhaugen blir gjenåpnet. Her bor det eldre menn og mest kvinner som har funnet det for vanskelig å bo hjemme. Kanskje trappa ble for bratt eller bevegeligheten bare mye verre. Uansett årsak, her bor tidligere arbeidere. Mange har sikkert stemt Arbeiderpartiet et langt liv. Rett før valget sto en annonse med bilde av ordfører Neergaard der han sier at Arbeiderpartiet skal satse spesielt på eldrepolitikk. Hvordan henger det da sammen at han sørger for at eldre i sentrum av Kristiansund ikke lenger har et skikkelig mattilbud. Ville du, Neergaard synes det var greit at du og kona spiste mat på hvert deres rom for så å møtes til en prat i gangen en times tid, før dere igjen går hver til sitt. Det er akkurat det som har skjedd på Barmanhaugen eldresenter.

Min mor bodde der fra hun var 92 til hun var 98. Hun hadde allerede brukt tilbudet i kafeen noen år og så at det kunne være enklere for henne å bo der. Med hjemmesykepleie i huset og kafeen kunne hun få frokost, middag og kjøpe med seg en brødskive til kvelds. Hun var ikke i stand til å lage mat selv den siste tiden, men kunne bo der i minst et år lenger før hun havnet på sykehjem. I dag hadde dette ikke vært mulig.

Har du og bystyret tenkt over hvor mye en sykehjemsplass koster i forhold til å holde eldre hjemme lenger. Det å spare 200.000 kr på å legge ned kafeen vil kommunen tape mangfoldige ganger på at eldre ikke lenger har et tilbud som gjør at de kan bo der. De trives heller ikke så godt lenger. Det er også en faktor å ta i betraktning. Eldre som trives holder seg lenger friske. Jeg hørte på radioen en morgen at en professor fra Idrettshøyskolen sa at bare å være i bevegelse i 2 minutter hver dag kan føre til at en unngår tidlig død. Å gå fra rommet sitt til kafeen er langt mer enn 2 minutter. Mange sitter nok passive på rommet, nå som det ikke er noe å gå ut for. Tenk deg å måtte spise middag alene hver dag. Helt uten sosial kontakt. Det er hjerteløst å se at de eldre sitter ensom der oppe. Ei dame jeg snakket med sa at hun savnet spesielt å kunne kjøpe seg et smørbrød til kveldsmat. Det er et lite tilbud med sittedans o.l. men på langt nær slik det var tidligere da kafeen var åpen. Skal de til frisørdamen, må de sitte i gangen å vente til de blir hentet. Ikke er det noe felles sang eller annen underholdning heller.

I dag er det et frokost tilbud til Kr 50,- Jeg kjøper med lunsj for mindre. 2 halve brødskiver og et glass melk til 50 kr. Er dette rimelig. Det siste oppslaget jeg så i heisen, var at det ble lokket med mat på Storhaugen, men en måtte komme seg dit selv. Hvor mange tror du er i stand til, eller ønsker det?

Jeg har snakket med flere politikere om dette, men ingen har noen løsning. De virker faktisk lite interessert.
Kafeen ble mindre benyttet sa en. Da må det vel kunne gjøres noen grep for å gjøre kafeen bedre kjent og kanskje litt mer attraktiv. Det må annonseres, mat tilbudet utvides. Bedre kvalitet på noe av maten. etc.

Det skal bli en løsning sier en politiker. Hva er løsningen da? Å åpne mattilbud på Storhaugen løser i alle fall ingen ting.
Hveding (H), Frei (SP) og Geir Nordli (uavhengig) gikk ut i TK lovte å åpne kafeen raskt rett etter at den ble stengt.
Det er flertall for å gjenåpne sa de. Hvor var flertallet da Neergaard brukte dobbeltstemmen sin for å fortsatt holde stengt?
Jeg er ikke alene om å være forbannet over denne behandlingen av de eldre i Kristiansund.

Kommunen hadde før nyttår i fjor et problem med plass til dagavdeling for demente. Et lyst hode (skulle gjerne vite hvem) kom på at kafeen på Barmanhaugen egnet seg. Venstes Ragnhild Helseth fortalte meg på Facebook at kafeen allerede var stengt og de demente flyttet inn da bystyret skulle stemme over dette i romjula. Hvordan er det mulig å stenge kafeen først og ta avstemmingen i bystyret etterpå. Hvem hadde ansvaret for dette? Ble noen stilt til ansvar?

Hvis kafeen blir gjenåpnet, håper jeg det blir for hele uka. Ikke bare mandag til fredag. Likeså Påske og Jul bør det være åpent. Hvis ikke kommunen greier dette alene, får de benytte seg av frivillige, kokkelæringer etc. Det kunne jo være påmelding til måltider på disse dagene.

Min drøm hadde vært å bygge et nytt eldresenter på Kirketomta med legesenter, apotek, hjemmesykepleie, kafé og fellesrom i første etg og boliger oppover i etasjene. Kanskje underetasjen kunne vært innkjøring til parkeringshus som kunne strekt seg så lang som til under Barmanhaugen. Men vi kan starte med å gjenåpne kafeen og trivsel for byens eldre befolkning.

Kjære Kjell Neergaard kan du være så snill å svare på hva du tenker rundt dette. Kan du forklare hvorfor du fortsatt vil at de eldre i Kristiansund skal være uten en kafé med et sosialt liv. Kan du si hva du tenker om framtiden og trivselen til de eldre både på Barmanhaugen og ellers i byen vår. Du står på som bare det i sykehus saken og vil bare byen vel, men så ødelegger du for de eldre. Hva skyldes dette? Du må jo ha en mening med det du gjør og jeg – og mange med meg ønsker å vite hva som vil skje i famtiden. Kan du opplyse oss!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags