Sentrumspartia går sammen om et nytt reiselivsprosjekt

Pål Farstad, Randi Walderhaug Frisvoll og Kristin Sørheim.

Pål Farstad, Randi Walderhaug Frisvoll og Kristin Sørheim.

Av
DEL

LeserbrevReiselivsnæringa er gull verd for Møre og Romsdal. Næringa skaper arbeidsplasser og bidrar til kulturtilbud, spise- og overnattingstilbud og andre tilbud som er viktig både for oss som bor her og de som kommer tilreisende.

Slik vil vi ha det i åra framover også. Men vi er nødt til styre denne utviklinga i en retning som er godt for naturen, miljøet, klimaet og reiselivsaktørene som skaper næring av turisten som kommer.

Vi er glad for hver turist som kommer til Atlanterhavsveien, Trollstigen, Geiranger, byene våre og alle andre populære steder i fylket. Samtidig må vi sørge for å ikke ødelegge eller redusere attraktiviteten til perlene våre. Bl.a. vil vi intensivere arbeidet med å få ned utslippene fra cruiseskip. Cruisetrafikken er viktig for fylket vårt, men klima- og miljøavtrykket må reduseres kraftig.

Vi ønsker å fremme nye steder og opplevelser, om det gjelder mat-, kultur- og naturopplevelser eller gir folk ny kunnskap og innsikt. Og vi må bidra til at vi er et attraktivt reisemål hele året og slik sikrer helårs sysselsetting. For eksempel er naturbasert reiseliv integrert i forvaltningen av verneområder en spennende mulighet.

Derfor er vi samstemt i at fylkeskommunens reiselivsarbeid knyttet til ei slik satsing må forsterkes når det nåværende reiselivsprosjektet Reiseliv, mat og kultur 2018–2020 avsluttes. Vi vil også knytte utdanning og forsking tettere opp mot utvikling av reiselivet, gjennom nye tilbud ved våre videregående skoler og høyskoler.

I dette bildet må hensynet til miljø og klima stå i sentrum. Da må vi sørge for at vi har et rent miljø der maten produseres, om det er på land eller i fjorden. Det er f.eks. lite troverdig med en satsing på grønt reiseliv hvis vi ikke får stoppet planene om et giftdeponi på Raudsand. Alle tre partiene har et sterkt engasjement for å hindre etablering av giftdeponiet midt i matfatet vårt.

For å styrke turistenes kollektivbruk vil vi trekke fram programmet «travel like the locals» som Fram markedsfører. Dette programmet, som Walderhaug Frisvoll har vært tett på helt fra starten i fylket, handler om å gi turistopplevelser med offentlig transport. Rett og slett å få flere turister til å reise med rutebuss som oss lokale.

Venstre er opptatt av at flere steder i Møre og Romsdal setter i gang prosesser for komme med i innovasjon Norges program om Bærekraftig reisemål. Dette er viktig både av miljø- og klimahensyn i seg selv, og fordi turistene i stadig større grad velger reisemål som kan vise at de er opptatt av klima, miljø og bærekraft.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags