Gå til sidens hovedinnhold

Går skattepengene til å finansiere kriminalitet?

Artikkelen er over 4 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Norske kommuner kjøper varer og tjenester innen bygg- og anleggsbransjen for 150 milliarder kroner årlig. Denne enorme summen er en honningkrukke for useriøse aktører. I tillegg kommer offentlige kjøp i andre risikoutsatte bransjer som renhold og bilpleie.

I 2015 brukte kommunene i Møre og Romsdal over 5 milliarder skattekroner til å kjøpe varer og tjenester som kommer oss alle til gode. Det kan dessverre ikke utelukkes at deler av dette beløpet ble utbetalt til kriminell virksomhet. Svart økonomi og arbeidslivskriminalitet stjeler fra arbeidstakerne, de seriøse bedriftene og innbyggerne. Dette kan vi ikke godta!

Samarbeid mot svart økonomi (KS, LO, NHO, YS, Unio og Skatteetaten) har utarbeidet en anbefaling med 10 effektive grep mot svart økonomi og arbeidslivskriminalitet for kommuner og fylkeskommuner. Dette handler om å sette krav til faglærte, lærlinger, mannskapslister, færre kontraktsledd og betaling via bank mv. Vi viser også til viktigheten for å få innsyn i relevante skatteopplysninger hos leverandører og underleverandører og behovet for å gjennomføre internkontroller. Vi vet at mange kommuner allerede har en god innkjøpsstrategi og gode innkjøpsrutiner. Anbefalingen fra SMSØ vil gi likere konkurransevilkår i landet og mer fokus på oppfølging av innkjøpsstrategien.

Vi utfordrer alle kommuner til å ta i bruk de 10 grepene som grunnlag for sin innkjøpspolitikk. Vi er alle enige om å bekjempe svart økonomi og arbeidslivskriminalitet. Vi ønsker alle å ta samfunnsansvar. Det krever at vi tar et klart standpunkt og viser det i konkrete handlinger!

Vi tar kontakt med din kommune i løpet av 2016.

Kommentarer til denne saken