Verdens reneste vindindustri

Andreas Thon Aasheim, NORWEA

Andreas Thon Aasheim, NORWEA Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Norsk kraftforedlende industri sysselsetter 17.400 mennesker og skaper verdier for 22 milliarder kroner i året. Prisen på strøm er helt avgjørende for lokaliseringen av industrien, og norsk vindkraft er sentral for videre vekst.

Debatten om vindkraft fortsetter å engasjere, også på Nordmøre. En viktig side av debatten, er vindkraftens bidrag til kraftforedlende industri.

Å videreutvikle norsk aluminiumsproduksjon basert på ren, norsk kraft er et svært godt klimatiltak. I rapporten «Grønn omstilling og landbasert vindkraft i Norge» (Thema, 2019) sier Alcoa at tilgangen på fornybar kraft er avgjørende for selskapet. Alcoa har signert tre lange kraftkjøpskontrakter med norske vindkraftverk, til priser lavere enn hva en normalt kan oppnå i det norske markedet. Det betyr at norsk vindkraft er med på å bedre konkurranseevnen til norsk, kraftforedlende industri.

1,7 milliarder kroner per TWh
Thema beregner at en økning i den kraftintensive industriens kraftforbruk på 1 TWh (1 milliard kWh) vil øke den norske verdiskapingen med 1,7 milliarder, og skape 1150 direkte og indirekte arbeidsplasser i Norge. Det er slik vi danner fundamentet for velferd i en grønn økonomi, og sikrer langsiktige arbeidsplasser.

Skal vi videreutvikle industrien vår, er det helt avgjørende at tilgangen på kraft er mer enn god nok. Norsk vindkraft er den billigste kilden til ny kraftproduksjon i Europa, dermed utgjør norsk vindkraft et betydelig konkurransefortrinn for norsk industri.

Verdens reneste industri
Aluminium basert på ren, norsk kraft er betraktelig renere enn aluminium basert på fossil kraft. Ett tonn aluminium produsert på norsk vind- og vannkraft gir 15–16 tonn mindre CO₂-utslipp enn ett tonn aluminium produsert i Kina. Med en sterkt begrenset tilgang på ny vannkraft (Kilde: NVE, Energimeldingen) må ny industriproduksjon baseres på vindkraft.

På Karmøy får Hydro vindkraft til sin nye smelter; Hydro utvider også på Husnes. I Mosjøen vil Alcoa få vindkraft matet rett inn i smelteren fra Øyfjellet vindkraftverk, rett ved siden av.

For norsk økonomi, og for klimaet, er det en ren vinn-vind situasjon. Slik skaper vi verdens reneste vindindustri, i ordets rette forstand. Det vil bety flere vindturbiner i Norge, og det er avgjørende at denne utbyggingen skjer på en mest mulig skånsom måte. Det er grunnen til at Regjeringen har bedt NVE finne de mest egnede områdene for vindkraft – også målt i naturinngrep.

I en grønn økonomi må vi tåle å se flere vindturbiner, for norsk industri, verdiskaping og for klima.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken