Klima uten grenser

Av
DEL

LeserbrevKarine Nordstrand, lege og president i Leger Uten Grenser, skriver om klima i TK den 5.november. Hun har rett i at det trengs politisk endring til. Men da for å redusere antall mennesker på jorda. Resten av hennes innlegg inneholder en del logiske brister.

Nordstrand sier at de siste 50 årene har det vært en enorm medisinsk framgang. Utvilsomt riktig, men det har vært en enorm framgang på alle områder. Og dette har skjedd samtidig med at temperaturen på jorda i den samme perioden har økt med en halv grad! Færre sulter i hjel og forventet levealder går opp! Hvorfor? Fordi varmere klima og mer CO₂ i lufta bidrar til at det produseres mer mat.

«Verdens viktigste rapport» er den blitt kalt. (se forskning.no). Rapporten som FN nylig kom med forteller at vi har allerede blitt for mange mennesker på planeten. Vi beslaglegger mesteparten av landarealet, forbruker enormt med ressurser og forurenser i stor skala, både luft og vann. Kanskje legene, som krysser grenser, heller kan arbeide for motvirke overbefolkning på jorden. Dette gjelder spesielt i fattige land. Det ville gitt det mest effektive bidraget til miljøvern. I Nigeria er det snart 200 mill. mennesker og de har trolig mer enn 20 millioner arbeidsledige i aldersgruppen 15–35 år. Er det «Leger Uten Grenser» sin oppgave å hjelpe disse til Europa?

Underernæring forårsakes ikke av varmere klima, for varmere klima og mer CO₂ bidrar som sagt til høyere matproduksjon. Men underernæring kan også forårsakes av at antall mennesker øker raskere enn matproduksjonen slik at det likevel ikke blir nok.

«Mangel på ressurser og kamp om de eksisterende vil kunne drive millioner på flukt.» I India er det f.eks. lite grunnvann mange steder fordi for mange pumper det opp. Når det er for lite ressurser igjen i eget land skal man altså flykte til andre land.
Man trenger for øvrig heller ikke være avhengig av regn, for det er enkelt å produsere ferskvann fra saltvann og distribuere dette ved hjelp av billige plastrør. Teknologien har eksistert i mange titalls år allerede. Og CO₂-fri energi er også tilgjengelig, så mye vi orker, i form av kjernekraft. En viss risiko, ja, men hvis alternativet er katastrofe, som man hevder? Olje trengs for øvrig uansett som viktig råvare for industrien.

Klimakrisen er overdrevet. Ta en titt ut av vinduet. Det er en grunn til at «Keiserens nye klær» er blitt en klassiker. Det kunne være ekstremvær før også. Storofsen, den verste flommen i Gudbrandsdalen, skjedde i 1789. Orkanen «vår» skjedde i 1992, for 27 år siden. Men vi viser meget gjerne solidaritet. Men det er årsaken til problemet vi må være med å løse, ikke bare å kompensere for konsekvensene. Dersom båten tar inn vann, må lekkasjen tettes, det hjelper ikke bare å pumpe. Og løsningen er den som Jørgen Randers, professor i klimastrategi, foreslår: Ett barn per familie. Solidarisk i hele verden.

Omfanget av de fleste miljøproblemer er proporsjonalt med antall mennesker. Befolkningseksplosjonen må stanses, greier vi ikke det, vil de menneskelige kostnadene bli katastrofale.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags