Kinesisk til Kristiansund?

Kineserne ville fått opp øynene for Kristiansund dersom vi hadde et studietilbud i kinesisk her, skriver Marie Slettan Ulvund. Foto: Heiko Junge / SCANPIX .

Kineserne ville fått opp øynene for Kristiansund dersom vi hadde et studietilbud i kinesisk her, skriver Marie Slettan Ulvund. Foto: Heiko Junge / SCANPIX . Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Kina er blitt en verdensmakt Norge ikke lenger kan unngå å ha et forhold til. Landet er en stor aktør innenfor mange fagfelt, og kinesisk er blitt et viktig språk på verdensarenaen. Kina er Norges tredje viktigste handelspartner etter EU og USA, og spesielt viktig er norsk eksport av laks til Kina. Nordmøringer flest vet hvor viktig lakseindustrien er for området. I tillegg besøker over 400 000 kinesiske turister Norge hvert år, ifølge Visit Norway - mange av dem kommer til Møre og Romsdal. Kunne kulturell kunnskap, språkkunnskap og forsåelse for Kina som handelspartner være en interessant mulighet for industri og næringsliv i området?

I 2018 besøkte Kinas ambassadør til Norge, Wang Min, Nordmøre i forbindelse med utarbeidelsen av en norsk-kinesisk handelsavtale. Vår egen ordfører fikk gleden av å drikke te med Wang, og etterstrebet økt samarbeid mellom Kristiansund og Kina. Den gang ble det i leserinnlegg i Tidens krav nevt en mulighet for at Campus Kristiansund kunne bli en viktig enhet for et mulig samarbeid med kineserne i form av utveksling av studenter. To år senere, og med Campus Kristiansund fortsatt på planen, ønsker jeg nok en gang å understreke hvor viktig dette kan bli for byen vår.

Molde videregående skole har allerede, som flere andre videregående skoler i landet, gjennom Konfutseinstitusjonen etablert kinesisk språk som valgfag. Unge moldensere har en enorm fordel ved at de har muligheten til å studere kinesisk i så ung alder, noe som kan bli betydningsfullt for næringslivet i Molde. Spørsmålet er om et liknende tilbud kunne blitt etablert her i Kristiansund? Enten på en av byens videregående skoler eller Campus Kristiansund?

Mange nordmenn er kritiske til Kina, mest på grunn av deres politiske styreform. Det er det fullstendig forståelse for, spesielt etter mye medieoppslag relatert til koronapandemien. Dog kan man ikke benekte at et forhold mellom lille Kristiansund og store Kina kan være lønnsomt for fremtidens handel, og jeg tør påstå at kineserene hadde fått opp øynene for Kristiansund dersom vi hadde et studietilbud i kinesisk her.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken