– Derfor valgte vi å blusse på Aker Stadion

Av
DEL

LeserbrevSom de fleste har fått med seg har det den siste uken blitt fyrt mye pyro rundt omkring under norske fotballkamper. Dette var en del av en større bevegelse og protest mot NFF. Dette er en protest mot NFF som har kuttet nærmest all dialog med norske supportere som hvert år bruker tusenvis av kroner og hundrevis av timer på å reise på lange borteturer, lage tifoer og synger til halsen er sår.

Paraplyorganisasjonen NSA (norsk supporterallianse) og flere supportergrupperinger har i lang tid prøvd å opprettholde en dialog med NFF, men fått blankt nei. Flere supporterkoordinatorer har slitt med å få kontakt med NFF når de har forsøkt å ringe de, og den dialogen NFF hevder å ha med de er en enveiskommunikasjon hvor NFF holder et årlig foredrag som i år ble innledet med «dette er ikke en debatt». (Kilde)

NFF har også brukt skremselspropaganda, feilaktig informasjon og løyet om bruken av pyro i Norge og andre land. Det har blant annet blitt sagt at det ikke blusses i Tyskland, til tross for at det er en av de landene hvor det blusses mest. Det har blitt holdt sikkerhetsseminarer med falske tall og bilder for å vise risikoen ved pyro.

Ikke dokumenterte skader

Her har NFF brukt blant annet bilder av personer som har blitt skadet av rørbomber i krig og andre tilfeller som ikke har vært relevant til pyroteknikk på kamp. (Kilde)

De har løyet om at barn og familier har løpt gråtende ut av stadioner det har vært brukt pyro, til tross for at klubber selv har avkreftet dette (kilde), familier har fortalt i intervju med EuroSport at de liker pyro (Kilde) og at det har vært mange videoer av barn som smiler fra øre til øre mens det fyres bluss. Det er heller ikke dokumentert alvorlige skader ved bruk av pyro i Norge. Under denne ukens fyringer rundt om i landet var det to tilfeller av noen som brente seg på fingrene da de skulle rydde opp i etterkant. Dette kunne vært unngått dersom dette var lovlig og det var sandbøtter i nærheten hvor disse kunne blitt kastet.

Denne retorikken fra NFF er ekstremt frustrerende og dårlig av en så stor autoritet som skal jobbe for at norsk fotball går fremover. Mange av oss som ønsker en bedre supporterkultur og et større engasjement rundt norsk fotball har derfor kommet til et punkt hvor vi føler at en protest på dette er eneste måten vi kan få i gang dialog og debatt rundt dette. Vi er kommet dit hvor vi føler at vi har ingenting å tape og frustrasjonen er for stor.

Journalistretorikk

Videre ønsker jeg å kommentere Rune Edøys artikkel publisert tidligere i dag (tirsdag). Her mener jeg det er mye kritikkverdig. Uten selv å være journalist, mener jeg å kunne se mye som ikke er riktig journalistretorikk. Til å begynne med vil jeg nevne at det først ble publisert som en artikkel og ikke en kommentar eller leserinnlegg. Overskriften manglet derfor sitattegn og kom fram som en påstand, istedenfor en personlig mening.

Debatten om bruk av pyro er helt latterlig

Dette ser jeg heldigvis er rett opp i etterkant. Videre kan man stille seg spørsmål til hvilken rolle Rune Edøy har i dette. Objektivitet er et mål for en journalists arbeid i ulike sammenhenger. Formålet er å kunne framstå nøytral og upartisk i sin yrkesutøvelse.

Her velger altså en journalist i Tidens Krav å legge fram sin personlige mening framfor å legge fram begge sider av saken.

Han starter innlegget sitt med å kommentere "at dette skal foregå i kontrollerte former, er noe som i praksis ikke lar seg gjøre". Her ønsker jeg gjerne å høre argumenter til hvorfor det fint lar seg gjøre ved innspark, men ikke senere i kampen? Han kommenterer deretter promillen på de som fyrer.

Edru

Her kan jeg bekrefte at samtlige av de som fyrte på Aker Stadion var nærmest edru, nettopp av selvinnsikt og respekt for det vi ønsket å gjøre. Det ble også gitt beskjed i forkant til de som sto i nærheten slik at disse fikk trekke seg unna dersom de ønsket det. Dette er jo også noe som de fleste av oss er enige i må kontrolleres dersom dette skal gjøres lovlig. Ved å tillatte blussing ved flere tilfeller enn rett før avspark vil dette åpne for å varsle de som står er i nærheten, kurse de som ønsker å fyre, ha brannslukning tilgjengelig osv.

Videre brukes det argumentet de fleste anti pyro bruker; kasting av bluss på banen. Her er det en unison enighet mellom alle parter at dette er ren idioti og at dette ikke er noe vi ønsker. Her er de fleste i dette miljøet enige i at det bør straffes knallhardt, og det er derfor helt unødvendig at det debatteres da alle er enige om denne. Kasting av gjenstander på banen og spillere er ikke greit, uansett om det er ei tomflaske eller pyro.

Stemning og interesse

Deretter bruker Edøy et ganske kraftig ord:«garantere». Han garanterer for at publikumstallene vil gå ned som et resultat av dette.

Min teori er at dette er med å skape stemning og interesse for norsk fotball, men jeg kan på ingen måte gå så langt som å garantere på samme måte som Edøy gjør. Det jeg kan garantere er at jeg ikke kan huske sist gang det har vært så mye fokus og snakk om norsk fotball som den siste uken.

I en tid hvor den kommersielle fotballen fra andre land enn Norge (da spesielt England) får større spalteplass enn vår lokale og nasjonale fotball er det fantastisk at vi endelig har fokus på det som faktisk er vårt.

Til slutt vil jeg kommentere det eneste jeg er enig i med Edøys innlegg. Som de fleste vet vil ofte NFF velge å ilegge klubbene bøter når det fyres på tribunen og vanlig tradisjon rundt om i klubbene er at de som har vært med på dette og andre som er for pyro betaler boten for klubben (Kilde).

Det samme gjelder vårt tilfelle; vi ønsker ikke at klubben vår skal lide for protestaksjonen eller lide for at kampen får ei god stemning og god ramme. Dersom klubben får ei bot fra NFF vil vi dekke denne boten.

Vi elsker klubben like mye som dere andre og betaler derfor av våre egne lommer både til tifoer, bannere, pyro og eventuelle bøter.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags