Gå til sidens hovedinnhold

Innvandring og integrering; Fakta bak overskriftene

Artikkelen er over 4 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Med dette innlegget vil jeg oppfordre til en fordomsfri og nyansert debatt om norsk innvandringspolitikk og bidra til større åpenhet om de forskjellige sidene av innvandringen. Jeg syns det er fascinerende hvordan FrP og Sylvi Listhaug har prøvd å sette innvandring og integrering på dagsorden i denne valgkampen. «Asylsøkere uten identitetspapirer skal i lukket mottak», «FrP vil ta trygden fra innvandrere som ikke lærer seg norsk innen fem år», «Listhaug krever at utlendinger venter i 10 år før de får norsk statsborgerskap», «Listhaug vil ha enda færre innvandrere til landet».
 
Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug har uttalt til NRK at FrP vil sette alle asylsøkere uten avklart identitet i lukket mottak til de blir returnert til respektive hjemland for å sikre sikkerheten til det norske folk. I 2014, en 31 år gammel mann fra Sør-Sudan var tiltalt for tre tilfeller av overlagt drap på Valdresekspressen, 31-åringen hadde fått avslag på asylsøknaden sin og skulle sendes ut av Norge dagen etter at han angrep og drepte bussjåføren og to passasjerer. Asylsøkere ved Årdal mottak sier at dem har opplevd å bli hetset på åpen gate for det drapssiktede har gjort, og de mener at drapssiktede må ta skylden. De har merket at det har vært skift i stemningen etter det som har skjedd, og håper at lokalbefolkning forstår at dette er enmannsverk.

Fremskrittspartiets leder, Siv Jensen, krever nå gjennomslag for en strengere integreringspolitikk i regjeringen, hun mener at innvandrere som ikke har lært norsk etter fem år i Norge, bør miste retten til NAV-støtte. Dette har ingen sammenheng, for nå har de altså gått i front for å kutte språkopplæring til innvandrere som kommer hit, så ønsker de å ta bort trygden hvis de ikke lærer seg godt nok språk. Da må dette legges bedre til rette for norsk opplæring fra det offentliges side. Norskkunnskapen blant innvandre er svært varierende, det er ulikheter både når det gjelder bakgrunn, livssituasjonen og hvor lenge de har bodd i landet.

I dag er hovedregelen at man må ha bodd i Norge i sju år for å få norsk statsborgerskap, Sylvi Listhaug vil øke botiden fra sju til ti år for å kunne søke om statsborgerskap i Norge, dette foreslo også FrP i 2010, da gikk forslaget ikke gjennom i Stortinget. Tall fra SSB viser at det er en svært liten andel som faktisk søker om statsborgerskap etter sju år, kun fire prosent av innvandrere med sju års botid i Norge ble norske statsborgere i 2013.

Sylvi Listhaug sier til Nettavisen at hele verden kan ikke komme til Norge. «Det er å klare å stoppe flere innvandrere fra å komme hit». Norge har vært med på tre store kriger de siste 15 årene, pluss den vestlige innblandinga i krigen i Syria har vært en katastrofe. Regjeringen tar heller ingen initiativ for felles europeiske løsninger, de skaper bare inntrykk at flyktningkrisen er noe som har rammet oss.

Menneskerettigheter er grunnleggende rettigheter alle mennesker har, uansett kjønn, religion, alder eller nasjonalitet. FrP sier at de vil «utfordre menneskerettskonvensjonene», da de åpner dette for å sette dette viktige internasjonale rammeverket til side, og bryter de med grunnleggende norske rettsstatsverdier. I et demokrati er et av hovedprinsippene å ta vare på minoriteter. Vi må se tilbake i fortid og lære hvordan vi ikke skal håndtere situasjoner, vi må aldri la frykten vinne over oss.

Kommentarer til denne saken