Religionsfrihet også i muslimske miljøer

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevFrihet fra å bli tvunget inn i en religion er vernet av FNs menneskerettigheter. Frihet til å forlate religion, eller ikke å ha noen religion i det hele tatt, er også beskyttet. Det samme er retten til å kritisere religion. Dette må også de konservative muslimske miljøene ta inn over seg, og åpent akseptere mangfoldighet i egen krets og familier.

De skamløse jentene, Nancy Herz, Sofia Nesrine Srour og Amina Bile, har det siste året samlet inn historier fra jenter som har opplevd negativ sosial kontroll. Mange andre har også stått frem med historier om sosial kontroll og indoktrinering, både kvinner og menn.

Den sterke sosiale kontrollen kan inkludere trakassering, trusler, utestengelse, utkastelse fra familien og vold. Dette kommer hovedsakelig fra de nærmeste – men trakassering i det offentlige rom forekommer også.

Sosial kontroll og grupperegler finnes i alle miljøer, men er spesielt sterk og negativ i en del muslimske miljøer. Disse konservative miljøene må ta et oppgjør med holdningene og trakasseringen og sikre rettighetene til sine kjære og nærmeste.

Enstemmig vedtatt på fylkesårsmøtet til Human-Etisk Forbund Møre og Romsdal, Molde

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags