Nordmøre enige på kanten av stupet

Av
DEL

LeserbrevDen 22. mars 2019 vil bli stående som en merkedag på Nordmøre. Da endelig klarte ordførere og rådmenn i nordmørskommunene å samle seg mot de famøse forslagene fra helseforetaket om å legge ned fødeavdelingen ved sykehuset i Kristiansund og rehab-institusjonen i Aure.

Dersom styret i helseforetaket står fast på forslagene fra administrasjonen, vil nordmørskommunene bryte alt samarbeid med helseforetaket. Det betyr også slutten på Møre og Romsdal fylkeskommune.

Det som skjedde denne fredagen er starten på noe nytt på Nordmøre. Vi skal ha trua på oss selv – og vi skal ha ledere som har tro på nordmøringen og Nordmøre. Dette er dynamitt for Nordmøre. Det er en veldig vitamininnsprøytning.

Vi har advart lenge

Noen av oss har i årevis advart og advart mot den nedrige behandlingen Nordmøre har fått i dette helseforetaket. Ja, helseranet fra Nordmøre startet allerede på 1970-tallet. At sunnmøringer og romsdalinger har turt å kjøre dette løpet, har for meg vært uforståelig. I de siste årene er det byråkratene i helseforetaket som har drevet dette hardkjøret i og med at de i realiteten har overtatt all makt i helsepolitikken.

Jeg vet at det er gjort ufattelig mange forsøk på å finne forståelse for Nordmøres legitime krav i helsepolitikken. Men helsebyråkratene har aldri hørt på det som er kommet fra Nordmøre. Når det gjelder forholdene til fødende kvinner, har vi mange som har prøvd å argumentere, men helsebyråkratene vet selvsagt best.

Vi har faktisk en jordmor fra Nordmøre som også har engasjert seg i fylkespolitikken, nemlig Elisabeth Jørgenvåg (Aure kommune) som representerer Nordmørslista. Jeg vet at selv hennes argumenter er blitt satt til side. Hun vet vel mer om problemene når det gjelder fødende kvinner på Nordmøre enn hva en samlet stab med helsebyråkrater i dette fylket vet. Det helsebyråkratene har kommet med er renspikka tøv. Det Elisabeth har å hjelpe de fødende kvinnene med er sin kunnskap og sin jordmorkoffert. Nå er det på tide at vi hører mer på våre egne fagfolk.

Blottet for politisk gangsyn

Det som har skjedd i denne saken viser at vi har et helseforetak med en administrasjon som er blottet for politisk gangsyn. Jeg takker disse byråkratene for at de endelig har fått politikerne på Nordmøre til å våkne. Nå endelig forstår nordmørspolitikerne at Nordmøre er et stolt distrikt det er verdt å krige for. Nordmøre har en rik historie – og ingen helsebyråkrat skal få ødelegge denne historien.

Det er en betydelig verdiskapning på Nordmøre. Men dessverre har de historieløse byråkratene aldri tillagt dette noen vekt.

Stå sammen

Nå er det helt avgjørende at politikerne på Nordmøre evner å stå sammen også i fortsettelsen. Skjer det kan vi igjen se ny storhet på Nordmøre. Vi trenger ikke å stå med lua i hånda for maktsyke helsebyråkrater uten empati og forståelse som altfor lenge har fått herje med egne ansatte på Nordmøre. Byråkratene har prøvd å ødelegge Nordmøre, men de har forregnet seg. Nordmøre har opplevd stormnetter før. Selvsagt skal vi opprettholde et skikkelig helsetilbud på Nordmøre som ellers i landet. Selvsagt ligger det i det at vi skal beholde vårt sykehus i Kristiansund og våre andre helsetilbud rundt om i nordmørskommunene.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags