Til Espen Remme

Av
DEL

LeserbrevHar du noen kvinner i ditt liv som du er glad i? Ei mor, ei søster, kone eller datter? Er det flere enn din mor som har vært med barn? Ville du ha ønsket denne situasjonen for de? Er de stolte av deg nå, tror du? Regner med du vet betydningen av empati, selv om du tilsynelatende mangler den egenskapen selv. Kan du prøve å ta innover deg alle historiene, advarslene og nødropene? Jeg er redd. Redd for framtiden. Jeg kan ikke fortelle deg noe mer enn det dyktige, kompetente og engasjerte nordmøringer, ansatte på sykehuset og fagfolk har fortalt og advart deg mot før. Jeg håper inderlig du leser hva de skriver. Jeg kan ikke skrive noe bedre enn de. Jeg er bare én stemme i et hav av mange. Men du skal få høre min historie.

Jeg kan vel regne meg som heldig. For jeg bor i Kristiansund, «bare» 1 time unna sykehuset i Molde. Jeg regner med du vet at det bor gravide kvinner på Smøla og Aure også. Den reiseveien er ikke bare mye lengre, men kan fort bli svært utfordrende ved normalt nordmørsvær eller dersom andre situasjoner oppstår. Men dette vet du, du har blitt opplyst og advart i mange måneder og år.

Jeg er gravid, i 6. måned, med termin i juli. Jeg kan bli et offer for (sommer) stengingen dersom jeg går noen dager over tiden. Jeg vil føde i min hjemby, på mitt lokalsykehus. Jeg vil føle meg trygg. Burde ikke det være en berettiget følelse og menneskerett i denne såkalte velferdsstaten vi lever i? Er det dette man bør gjøre innsparinger på? Ta fra vordende mødre sin trygghet og rett til et nærliggende fødested. Dette er mitt andre svangerskap, og det har bydd på utfordringer. Jeg har vært svært dårlig og med store plager siden starten av svangerskapet. Bekymringene har vært mange. Mye på grunn av forrige fødsel og et fødselsforløp jeg ikke ønsker å oppleve igjen. Det endte med hastekeisersnitt. Det gikk bra, fordi jeg hadde kompetente, flinke, gode jordmødre og gynekologer i absolutt nærhet. Det er ikke alltid slike fødsler går bra, det skjønner du vel?

Hva tenker du om et hastesnitt i ambulanse (-båt)? Tror du det går bra, Remme? Du vet jo bedre enn fagfolk. Hva om vannet går i privatbilen med pappaen som sjåfør, og det er misfarget. I tillegg vaskes Krifasttunnelen den kvelden og det er kolonnekjøring. Kanskje er den stengt i noen timer. Mye vær på Fursetfjellet også, spesielt på vinteren. Men dette vet du jo. Du har jo skjønt at slike situasjoner kan oppstå og at det kommer til å gå bra, ikke sant? Det var jo tross alt mye rødt på ROS-analysen og det er jo en fin farge. Kan du i det hele tatt garantere plass til oss i Molde? Eller skal gangene fylles opp? Har du tatt høyde for at fedrene er en av mors viktigste støttespillere, og ønsker å være til stede både under fødsel og i barselperioden. Må de pendle for å hilse på sitt nye mirakel eller arrangerer du kost og losji i nærheten? Evner du ikke å se at dette blir fullstendig kaos? Nå må du kjenne din besøkelsestid. Det er lov å innrømme feil.

Din kynisme har plantet nok en bekymring i meg. Du har tatt fra meg tryggheten og nattesøvnen. Du tramper på mine rettigheter som fødende kvinne. Det er helt uforståelig at du, i dette folkestyret, trosser absolutt alt og alle og velger det som i hvert fall ikke begunstiger oss det virkelig gjelder. Jeg undrer hva neste års skatteliste kan fortelle meg om deg. Hva er motivasjonen for å sette kvinner og ufødte barn i fare? Å fjerne en viktig arbeidsplass for så mange? Det er vel ikke så mye gjennomtrekk i topplokket at dere ikke skjønner at flere stiller store spørsmålstegn ved denne avgjørelsen. Hvor mye øker styrehonoraret ved å fatte vedtaket? Er det ingen selvstendige tenkende individer i dette styret som skjønner alvoret og klarer å sette ned foten?

Det er ikke for sent. Alle vet at det du nå foreslår for styret er galt. Det er skummelt. Du og dere tar en enorm risiko ved å endelig vedta stenging av Kristiansund fødeavdeling. Det er mitt ufødte barn og meg du gambler på. Og selvfølgelig alle andre fødende kvinner her på Nordmøre. Komplikasjoner, sykdommer og død blir på deres hender. Er det verdt de små kronene du, ikke personlig, sparer?

Håper kvinnene i ditt liv er stolt av deg nå, Remme.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags