Til innbyggerne i Gjemnes

Av
DEL

LeserbrevKommunestyret har vedtatt at vi skal bestå som egen kommune. Det greier vi fint en stund. Kommunen har nå nesten 50 mill. «på bok», stort sett fordi vi har hatt svært høy eiendomsskatt og nesten de høyeste kommunale avgiftene i landet ellers.

Det vi vet er at det skal bygges nytt sykehjem og det er helt nødvendig. Det nye «helsehuset» må bygges etter det behov som vi vet kommer.

Når det er klart til bruk vil finanskostnadene skyte i været og sammen med lønn til ansatte i kommunen vil dette til sammen utgjøre det meste av utgiftene i kommunen og hva gjør vi da ??

Vi har en administrasjon som har som oppgave å komme med forslag til løsning på framtidas behov, men nå kaster de kortene. I stedet har de foreslått og kommunestyret har vedtatt, at det skal brukes 10 millioner i løpet av fire år på fire doktorgradsstipendiater som skal finne ut hvordan vi skal kunne spare 30 millioner pr.år! I tillegg kommer reise, diett etc. som snart kommer opp i millionen det også. Det skal søkes om støtte til prosjektet, men hvor mye, om noe, som kommer ut av det, vet vi ikke så i utgangspunktet har kommunestyret vedtatt å bruke over 10 millioner til dette prosjektet uten forbehold om støtte fra andre. I tillegg til dette skal det også brukes en god del ressurser fra egne rekker og som det står i saken – «dette vil være vesentlige kostnader» – har vi virkelig ansatte «til overs» som kan bruke tid på dette?

Alt i alt – vi aner ikke hva dette vil koste oss innbyggere og det er tross alt vi som skal betale. Det bemerkes at kommunestyrerepresentantene fikk saken først kvelden før kommunestyremøtet og flere sier at de ble overrumplet av denne saksbehandlingen. Den kunne heller ikke leses av innkallingen så for allmennheten ble dette holdt hemmelig.

Vi skal altså spare 30 millioner pr.år og da er det stort sett ingen andre muligheter enn å redusere antall ansatte og hvilke områder skal da reduseres? I administrasjonen er de ikke så mange så der er det lite å ta av og da står vi igjen hovedsakelig med ansatte i skole og helse og omsorg. Noe kan spares på digitalisering, spesielt på nye områder som kommunen etter hvert får som oppgaver, men de som tror at en kan klare seg med færre lærere eller færre « varme hender» i helse og omsorg i Gjemnes, tror vi tar feil. Det går ikke fram i saken at de ansattes organisasjoner har vært involvert og det virker nokså spesielt når dette angår nettopp de.

Gjemnes Høyre har ikke noe imot at det kommer noen utenfra for å se om noe kan spares, men vi vil vite hva det koster og vil ha inn en tydelig begrensning av kommunens andel av utgiftene samt oversikt over bruk av egne ressurser slik at servicenivået i kommunen ikke blir redusert for innbyggerne.

Vi vil derfor ta opp igjen saken når det nye kommunestyret er på plass, men det spørs om vi får med andre partier på det?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags