Fremtidens politi må møte fremtidens utfordringer

Stortingsrepresentant Vetle Wang Soleim (H)

Stortingsrepresentant Vetle Wang Soleim (H) Foto:

Av
DEL

LeserbrevKriminaliteten og de kriminelle i Norge forandrer seg. Da må politiet følge etter.

Denne uken la regjeringen frem Politimeldingen. En melding til Stortinget som handler om hvordan vi skal forhindre og bekjempe morgendagens kriminalitet. Politiet skal være på plass når vi trenger dem, men de skal også kunne løse den kriminaliteten som nordmenn faktisk møter. Da må vi se fremover og modernisere politiet. Tiden hvor flinke politikvinner- og menn brukte mye av tiden på et enkelt kontor istedenfor å være ute blant folk, både fysisk og digitalt, er over.

Uansett hvor i landet man bor, skal man være trygg. Politiet skal rykke ut tidsnok og oppklare saker raskt. Den kriminaliteten nordmenn ble utsatt for 20 år tilbake i tid, er langt fra den samme som i dag. Derfor må Politiet tilpasses de nye truslene vi møter.

En av de kriminelle handlingene som øker mest, er overgrepssaker mot barn på nettet. Nettverkene strekker seg gjerne gjennom flere byer, land og kontinenter. Det gjør de vanskelige å avdekke. Tallene er skremmende og tydelige; seksuelle overgrep har hatt en kraftig økning på over 160 prosent. Kriminaliteten er mer organisert, og internett gjør det mulig for få personer å ramme mange ofre. Operasjon Sandra i Sør-Øst Politidistrikt hadde over 400 fornærmede og én gjerningsperson som satt på tusenvis av filer med overgrepsmateriale. Dette krever enorme ressurser for politiet å oppklare.

Nå har politiet har fått de verktøyene de behøver for å avdekke overgrepene.

Siden 2014 har tradisjonell vinningskriminalitet i Norge falt med hele 40 prosent. Det tilhører sjeldenheten at man hører om innbrudd i kiosker, butikker eller busser. Det betyr dessverre ikke at det har blitt flere lovlydige. I samme tidsperiode har antallet overgrep over nett, identitetstyveri og tyveri av digitale bilder skutt i været. I takt med at vi flytter verdiene våre digitalt, har de kriminelle fulgt etter. Da må også politiet gjøre det samme.

Det enkleste er alltid å si at alt var bedre før, slik Arbeiderpartiet og Senterpartiet gjør. Men de snakker aldri om hva som er deres alternativ til politireformen. Etter 22. juli fikk vi en debatt om organiseringen av politiet. Viktige rapporter kom med nedslående konklusjoner: norsk politi var ikke rustet for å møte morgendagens kriminalitet. Politiet var ikke riktig organisert. Gjerningsmannen på Utøya kunne vært stoppet tidligere. Tilliten til politiet er avhengig av at de klarer å løse utfordringene og svare på den kriminaliteten som faktisk skjer i samfunnet vårt. Når de kriminelle flytter seg fra gata til data, må politiet gjøre det samme. Når terrorister planlegger angrep på norsk jord, må politiet ha kompetansen og ressursene til å stoppe dem.

Svaret på analysene etter 22. juli ble norgeshistoriens største politireform, vedtatt av Høyre, FrP, V, KrF og Arbeiderpartiet i 2015. Dette ble både krevende og dyrt. Foreløpig kan vi være stolte av at vi har fått over 1500 flere kvinner og menn i politiuniform i landet. Vi har fått nytt teknisk utstyr og nye biler som skal fungere som rullende lensmannskontor, og politiet starter etterforskning av saker raskere enn før. Det er også helt uomtvistelig at kriseberedskapen har blitt bedre.

Politiet skal være tilstede rundt om i hele landet. Derfor sier regjeringen nå tydelig at all styrking av Politiet nå fremover skal skje kun ute i politidistriktene.

Politireformen har gjort mange viktige grep, og når reformen sluttføres i 2020, er politiet bedre rustet enn noen gang til å forebygge og håndtere moderne kriminalitet. Dette er viktige endringer for tryggheten vår. Men vi kan aldri si oss ferdig med jobben – det gjør heller ikke de kriminelle.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags