La oss få beholde tryggheten i Distrikts-Norge

- La oss få beholde kompetent helsepersonell i nærhet til folket, skriver Jørgen Iversen.

- La oss få beholde kompetent helsepersonell i nærhet til folket, skriver Jørgen Iversen. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevFor en måned siden, 07.12.19, ble jeg far for første gang. Når jeg tenker tilbake på datoen, så er jeg glad vi hadde flaks, og at været var fint. 

06.12.18 kl. 14.00 var vi på kontroll, siden det da var nært termindato, som var 08.12.18. Som alle vet, er det en ting vi kan være sikre på på Nordmøre, og det er at været kan være heftig og uforutsigbart. 

Tidlig morgen kjørte jeg og min forlovede til Kristiansund. Vi fleipet litt i bilen på tur til ferga om at vi kanskje ikke kom hjem igjen den dagen. Det skulle vise seg å stemme bra. 

Kl. 14.30, var vi ferdig på kontroll, og fikk beskjed om at det var 2cm åpning, men det betød ikke at vi kom til å bli foreldre sånn umiddelbart, men det kunne også bety at ting var på gang. Kjørte fra Kristiansund sykehus til Løkkemyra for å gjøre unna litt julehandel. Kl. 16.45 sto den kommende mor i prøverommet på BikBok og sjekket ut kjolen til jul. Gjorde oss ferdige og kjørte til Seivika for å ta 18.00 fergen hjem til Smøla.

På tur over med ferga til Tustna føler mor noe hun ikke har kjent før, og vi bestemmer oss for å stoppe innom Tustna til hennes foreldre for å se an utviklingen. Mor føler seg gradvis litt bedre, men vi er fortsatt usikre på om vi begge skal stikke hjem til Smøla. Jeg bestemmer meg for å reise hjem på Smøla for å tømme bilen, og komme tilbake til Tustna samme kveld. Der har vi jo Elisabeth Jørgenvåg tilgjengelig (Nordmøres Mor Teresa for fødekvinner), som vi har gått til gjennom svangerskapet om noe skulle skje, samt vi er et ledd nærmere Kristiansund. 

Kl. 19.43 betaler jeg fergebilletten over til Smøla. Kl. 19.44 ringer svigerfar og sier at ting er på gang, så jeg rygger av ferga i en hvis fart. Ca kl. 19.47 har min samboer tatt kontakt med vår jordmor Jørgenvåg, som er i Kristiansund. Hun ringer AMK og får samtidig ordnet med at Terje Hals (gynekolog ved Kristiansund Sykehus) kommer, når hun hører tiden mellom riene og hvor kraftige de var. 

Hals ankommer litt før ambulansebilen, og rundt kl. 20.20 er det 8 cm åpning. Jeg holder kontakt med Jørgenvåg, som sier at både ambulansebåten «Øyvakt» og helikopter er rekvirert. 

Vår lille nykommer har ligget i seteleie, og det er derfor sterkt ønskelig med fødsel der man har operasjonsstue og helsepersonell tilgjengelig, om noe skulle skje, siden keisersnitt ville unngås. 

Fra nå av begynner tiden til far å bli litt tåkete, men rundt kl. 20.40 har vi kommet oss inn i ambulansebilen på tur til Tømmervågen. Helikopteret lander på Tømmervågen rett før kl. 21.00, og vi ankommer Kristiansund sykehus ca. 21.15, der vi var i trygge hender. 

Det er med frost langt inn i ryggmargen jeg leser hva helseforetaket her har planer om. Og det gjelder uansett utfall mellom byene.

I et av verdens rikeste land, med velferd opp etter ørene, skal man altså, ikke bare her, men mange steder i landet, spille russisk rulett med befolkningen ute i distriktene! Å bosette seg i distriktet skal altså ikke være synonymt med at du kommer deg fram til akutt hjelp, til føden, eller til andre akutte ting, i tide. 

Vi var veldig heldige. Været var bra, «Øyvakt» var ledig, ambulansebilen sto på Aure og var ikke i Orkanger med en pasient, samt at helikopter var tilgjengelig på Ørlandet. I tillegg kan man vel si at det gikk rimelig kjapt, men her er det i mine øyne ting som har klaffet uforskammet bra. 

Hadde vi vært hjemme på Smøla, «Øyvakt» vært på Halsa med vakthavende lege, ferger som ikke er i beredskap, og et værbruk som ikke hadde tillatt helikopter, da hadde det tatt lang tid før man hadde kommet seg til Molde. 

Så kjære Helseforetak. Kjære helseminister. Kjære statsminister. Kjære stortingspolitikere. 

La oss få beholde tryggheten i Distrikts-Norge. La oss få beholde kompetent helsepersonell i nærhet til folket, uansett om de bor i en storby, eller om de bor på landet uten fastlandsforbindelse. La Molde og Kristiansund få beholde føden sin, fram til i alle fall til luftslottet på Hjelset står ferdig.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags