Høie: – Solvik behøver altså ikke å tro på meg - hun kan sjekke tallene selv

– Solvik viser til at jeg legger ned og sentraliserer fødetilbudet. Jeg tror det er den forrige regjeringen hun viser til, skriver helseminister Bent Høie i dette svarinnlegget.

– Solvik viser til at jeg legger ned og sentraliserer fødetilbudet. Jeg tror det er den forrige regjeringen hun viser til, skriver helseminister Bent Høie i dette svarinnlegget. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerMitt utgangspunkt i debatten om fødetilbudet i Norge er Medisinsk fødselsregister.

Det er de samme tallene som Anja Cecilie Solvik viser til i sitt innlegg 6. mai. Det er et åpent register, og alle som vil kan selv sjekke ut hva som er realitetene.

Solvik viser til at det i 2017 var 464 ufrivillige fødte barn utenfor sykehusene. Men da har hun inkludert 125 planlagte hjemmefødsler. Det riktige tallet er altså 339, av totalt 57 466 fødte i 2017.

Ifølge registeret har andelen ikke planlagte fødsler utenfor institusjon (altså ikke planlagte hjemmefødsler og transportfødsler) ligget stabilt på 0,6 prosent i perioden 1999 til 2017.

Det finnes med andre ord ikke grunnlag for påstandene fra Solvik om en dramatisk økning i ufrivillige fødsler utenfor sykehus de siste 15 årene. Dette bekreftes også i doktorgradsavhandling til Björn Gunnarsson i Norsk Luftambulanse.

Solvik viser til at jeg legger ned og sentraliserer fødetilbudet. Jeg tror det er den forrige regjeringen hun viser til. På deres vakt ble det lagt ned til sammen seks fødeavdelinger og -stuer.

Det finnes med andre ord ikke grunnlag for påstandene fra Solvik om en dramatisk økning i ufrivillige fødsler utenfor sykehus de siste 15 årene.

Bent Høie

I mine over fem år som helseminister har det blitt lagt ned to fødestuer (Odda i 2014 og Mosjøen i 2016). Nasjonal helse- og sykehusplan slår derimot fast at mindre fødeavdelinger og fødestuer skal fordeles slik at vi sikrer nærhet til fødetilbudene, også utenom de store kvinneklinikkene.

Registeret viser også en klar nedgang i fødselsskader for både kvinner og barn. Det viser at fødselsomsorgen i Norge er svært god, og at den stadig blir bedre.

Solvik behøver altså ikke å tro på meg. Hun kan sjekke tallene selv.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags