Åpent brev til Statsministeren min, Erna Solberg

Av
DEL

LeserbrevJeg henvender meg til deg på denne måten for å få noen svar som du plikter å gi meg og de over 5 mill. nordmenn som du regjerer over. Vi vil ikke ha noe politikerpreik, men ærlige svar og begrunnelser på svarene fra deg.

Da du tok over som vår statsminister sa du at det viktigste for din regjering var å gi befolkningen trygghet i hverdagen. Hva betyr disse ordene for deg?

Jeg har sett TV-nyheter med to diametrale motsetninger. Først min og vår statsminister på besøk i Nordland: Her får hun henvendelse fra sine medsøstre i sin fineste stas (som hadde møtt opp i hopetall) om rykten for egen og andres trygghet for liv og helse. DU vil legge ned Mosjøen og Sandnessjøen sykehus og gi dem et stordriftshelsehus som de ikke vil ha. Hvorfor det ? Er det økonomi eller er det pasientsikkerhet det handler om? Svaret ditt til disse bunadskledde damene var at du ikke kan gå inn og amputere prosesser som er i gang. Hva mener du med det? Hvis ikke du kan bestemme, hvem kan da? Og hva skal vi med en øverste leder som ikke kan lede? Du har fått denne jobben med denne makten takket være at et «flertall» av dine av dine 5 mill. undersåtter har plassert deg der. Det må du aldri glemme. Du svarer også at denne prosessen skal skje på en god måte. Hva mener du med det? På en god måte for hvem? Hvorfor skal ikke vi som daglig føler dine avgjørelser på kroppen bli hørt?

Neste innlegg på nyhetene var en gladnyhet: En nybakt pappa i London som var så stolt og glad at han ikke kunne stå stille. Han hyllet sin kone og sa at det gikk over hans forstand hva vi kvinner kan få til og tåle. Dette helt uten at han har noen som helst viten om hva regjeringen i et av verdens rikeste land utsetter sine fødende og deres spedbarn for. Gratulerer med gutten Megan og Harry.

Hvorfor skal ikke foreldre her i landet kunne ha samme glede og forventning til det vakreste og største som kan skje i deres liv? At det ikke kan ligge et sykehus på hver øy eller hvert nes i vårt langstrakte land skjønner alle, men hvorfor vil DU legge ned de som allerede er der? Dette må du svare ordentlig på. HAR VI IKKE RÅD TIL DENNE TRYGGHETEN LENGRE? Du har en helseminister som slenger ut det ene slagordet etter det andre: «Pasientenes helsevesen» -» Prioritet nr. 1 skal være psykiatri og rus» og «Pakkeforløp» både for den ene og den andre pasientgruppen. Når dette bare blir tomme ord og ikke funker, så skylder han på de helseforetakene, som regjeringen med deg og Høie i spissen lovet å skrote så snart dere kom til makta. Så mye for det løftet, valgflesk kaller vi slikt – tomme ord igjen. Denne mannen har jeg gitt opp for lengst, har ingen troverdighet, og han er egentlig ikke verd min oppmerksomhet, men han er din minister og ditt ansvar!

Her på Nordmøre har vi levd med redsler og uro for vårt sykehus og helsetilbud det siste tiåret ++. Kan du greie å sette deg inn i hva dette gjør med mennesker? Neppe! Hvorfor skal det være slik? Møre og Romsdal er et lite fylke og snart en bitte liten region. Hvis du deler fylket i to like deler, så har Du bestemt at den sørlige delen skal ha 3 (tre) sykehus mens den nordlige halvpart skal ikke ha noe sykehus i det hele tatt. Hva er din logikk i dette? Er ikke vi rundt 60 000 nordmøringer like mye verd som resten av befolkningen? Det er bare helt naturlig for oss å tenke disse tankene. Som «vanlige folk», som dere politikere liker å kalle oss, klarer vi å tenke selv. Når det logiske forsvinner og makta skal rå så reiser vi oss og sier: NOK ER NOK!!!!!! Vi «vanlige folk» har faktisk enorm makt når vi blir nok provosert og står sammen. 34 000 samlet i en voksende bunadsgerilja er bare begynnelsen på et folkeopprør uten sidestykke i nyere tid (både med og uten bunad). Du får en (1) sjanse til å våkne opp av din drøm om at alt som slås sammen og blir gigantisk stort er løsningen på et godt liv for «vanlige folk». Stikk fingeren i jorda og la oss beholde en trygg hverdag (som er kjempet fram av kvinnebevegelser og arbeiderorganisasjoner gjennom laaaaang tid, kanskje har du vært med å kjempe for en god sak du også) for alle i dette landet. Vi som bor og lever våre liv i Distrikts-Norge er tross alt de som produserer og gir Norge store inntekter som igjen gjør at du har midler til å sette opp landets budsjett hvert år. Med mindre du vil at vi alle skal bosette oss i de store byene og begynne å flytte papirer og klippe håret på hverandre, så må du faktisk ta grep nå å trygge vår hverdag.

Her har jeg tatt for meg trygghet for liv og helse, men det samme gjelder i høyeste grad trygghet for lov og rett. Når de som er fagfolk i helsevesen og politi gir så klare beskjeder til deg, så er du faktisk pliktig til å lytte og ta lærdom og til sist ta grep. Det er ikke noen skam å snu i saker som er prøvd og beviselig ikke fungerer, det er faktisk kloke mennesker som innrømmer feil og gjør noe med det.

Som et lite apropos (stort for min lille familie) kan jeg legge til at vi har to sønner. Hadde vi ikke hatt sykehus, og hjelp i nærheten, hadde vi hatt et barn i dag. Den eldste, som ble reddet, er i dag andre generasjon politi og snart har vi tredje generasjon i samme yrke. Man kan lure på hvorfor noen orker å utdanne seg denne veien i disse tider. Mye frustrasjon over din regjerings uforstand der også.

Så min kjære statsminister.

Forklar meg og resten av Norges befolkning hvorfor du vil at vi skal ha det slik i en hverdag hvor vi kunne brukt vår energi til å være produktiv til det beste for alle. Samtidig ønsker vi å føle oss trygge og ivaretatt av deg og din regjering. Når makta går inn flyr vettet ut heter det. Er det slik – eller?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags