Verden trenger flere jordmødre

5. mai er en viktig dag for oss jordmødre, også i internasjonal sammenheng, skriver Kari Aarø.

5. mai er en viktig dag for oss jordmødre, også i internasjonal sammenheng, skriver Kari Aarø.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Leserbrev5. mai er den internasjonale jordmordagen, da blir alle verdens jordmødre hedret.

I mange uker nå har bunadsgeriljaen satt søkelyset på fødselsomsorgen i Kristiansund, og mange av dem som har født her har hedret sine jordmødre gjennom beskrivelser av da de fødte på fødeavdelingen i Kristiansund. Det har vært et rørende engasjement. Jordmødrene, leger og barnepleiere på fødeavdelingen i Kristiansund har hatt en tøff tid, det er godt for dem å få denne anerkjennelsen.

Natt og dag, helger og høytider er jordmødrene på jobb, jordmødre i distriktene stiller opp på fritiden der det ikke er følgetjeneste. Jeg liker ikke å rangerer hva som er det viktigste yrke, men vi kan vel være enig i at jordmor-yrket er et av de viktigste?

Den første de fleste som blir født i Norge møter er en jordmor. Sånn vil vi det skal være i femtiden også. Jordmødrene vet at de gravide, fødende og barselkvinnene setter pris på deres jobb, politikere og helseledere bør verdsette denne jobben, i større grad enn de gjør nå. Noen ganger undrer det meg om politikere og helseledere egentlig forstår hvilken betydning det har at den fødende har kvalifisert fødselshjelp hos seg under en fødsel. Vi kan få inntrykk av at det kun er i det øyeblikket barnet blir født at det er viktig å ha noen til stede.

Vi som jobber med dette til dagen vet at det ikke stemmer. Jordmødre er viktige for å oppdage komplikasjoner og sørge for at kvinnene får riktig behandling, jordmødre tar kontakt med legen når det er behov for det. Rundt om i hele verden dør det kvinner og barn hver dag fordi de ikke har jordmor eller lege hos seg under fødselen. I Norge har mødredødeligheten og spedbarnsdødeligheten sunket betraktelig de siste 100 årene, dette takket være en godt utbygget fødsel og barselomsorg. Vi må ikke komme i den situasjonen at vi bygger ned en omsorg som er bra i jakten på å effektivisere og spare penger.

5. mai er en viktig dag for oss jordmødre, også i internasjonal sammenheng. Hvert år kommer ICM (The International Confederation of Midwifes) med et tema som jordmødre over hele verden samler seg rundt. Årets tema «Midwifes: defenders of women’s rights». I dette ligger det at vi skal forsvare og jobbe for kvinners rettigheter ikke bare her i Norge, men over hele verden. Kvinners rett til et trygt svangerskap. Fødsel og barseltid. Trygge forhold rundt abort og retten til tilgang på prevensjon.

Den norske jordmorforening jobber for å oppnå dette her hjemme og internasjonalt. Jordmødre og fødekvinner trenger engasjementet til bunadsgeriljaen kanskje dette er dagens svar på det fødsel i Fokus var på 1980 tallet. Har du en jordmor i nærheten så bruk dagen i dag til å gratulere henne, enten hun jobber i Kristiansund, Molde eller andre steder i Norge.

Verden trenger flere jordmødre.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags