Migrasjon

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevTKs leder tar 27. juni opp at «Ap er i ferd med å meisle ut en ny innvandringspolitikk.» Ap begynner å innse befolkningen ønsker en annen politikk enn det Ap står for og den har for lengst har begynt å vende seg mot andre partier. Avisen forteller nå om NAV-sjefens rop om hjelp. «Integrasjon og yrkesdeltakelse må bli bedre. Frykter kutt i velferdsordninger. Migrasjon må holdes i sjakk.» Vi vet at velferdsstaten kan trues av masseinnvandring (Brochmann-utvalget).

Det har de siste 30 årene vært en stor strøm av migranter fra Asia og Afrika til Europa. Dette blir gjerne diskutert som om det var et akutt problem, hver gang i form av en båt med flyktninger i havsnød og man spiller på følelser, og ikke som en vedvarende, global situasjon som det utvilsomt er. I Nigeria er det snart 200 mill. mennesker og antallet øker eksponentielt, med en snittalder på under 20 år. Folketallet er firedoblet de siste 50 år. Kvinnene føder i snitt 5.6 barn. I Afghanistan er tallet 8! (iflg. Aftenposten). Man føder altså et stort antall barn, men landene har åpenbart ikke de tilbudene som unge mennesker trenger, derfor søker disse seg til paradiset Europa, som de trolig hører gode ord om fra dem som allerede har reist. Dette underliggende problemet kan ikke løses ved hjelp av migrasjon og innvandringspolitikk. Tvert imot vil migrasjonen akselerere om man ikke gjør noe med årsaken. Man bruker ikke ressursene effektivt ved å prøve å integrere migrantene i høykostland og man vil kanskje kunne hjelpe 1000 ganger flere ved å bruke de samme pengene til å gi hjelp der de er. Dette er også viktig i lys av klimaspørsmålet ettersom alle typer utslipp er proporsjonalt med befolkningsmengden på jorda.

Tvert imot skapes det nye problemer som følge av at samfunnet har tatt imot langt flere enn det har greid å integrere og gi tilbud til. Til og med Sosialdemokratene i Sverige begynner å se at de har tatt feil. Sverigedemokraterna er nå det nest største partiet på flere meningsmålinger. Politiet forteller om et femtitalls no-go soner. 134 mennesker drept i skyteepisoder de siste 7 årene, senest en i Malmö og to i Örebro den 3. juli. I Norge var det Holmlia i Oslo som sist opplevde skyting og er et blitt et senter for organisert kriminalitet. Arendal haddenylig gjengslagsmål og bråk. Volden blir råere og utøverne yngre. Åsted Norge på TV2 kunne vise gjenger med 13–14 åringer som herjet rundt i Oslo på sen kveldstid. De visste åpenbart at de ikke hadde noe å frykte fra politiet, for makan til språkbruk ... Det har nylig vært en skoledebatt hvor vi hører om mistilpassede elever som ikke synes de får nok respekt fra læreren. Vi har sett mange eksempler på at traumatiske personer begår grove voldshandlinger fordi helsevesenet ikke har hatt kapasitet til å ta seg av dem. Alle er selvsagt ikke slik, men dette er tydeligvis et voksende problem.

Hvordan kan vi alternativt hjelpe migrantene, som for det meste er unge menn uten utdannelse, uten å gamble med framtiden til samfunnet som våre barn og barnebarn skal leve i og sette de verdiene som er utviklet over mange generasjoner, på spill? Jeg har sans for Jens Stoltenbergs uttalelse: ‘Vi må skape og dele’. Vi kunne kanskje hjelpe dem med å skape? «Gi en mann en fisk og han har mat resten av den dagen. Lær ham å fiske og han har mat for resten av livet.» Kanskje man kan etablere en ny stat på Afrikas kontinent? Et stort areal kan kjøpes eller leies, hvor migrantene kan få bygge sitt eget velferdssamfunn, finansiert og styrt av EU inntil man greier å styre selv, med industri, skoler og sykehus, med opplæring i yrker og familieplanlegging. Utviklingen i De forente arabiske emirater de siste 40 årene viser at dette er fullt mulig. Samtidig må all erfaring fra tidligere uhjelpsprosjekter brukes til å velge gode strategier. 

Ketil Strand Andersen

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags