Ekte stemmer om ensomhet

Av
DEL

Leserbrev«Jeg har ingen å dra på ferie med»
«Jeg har ingen å være sammen med fordi alle er på ferie»
«Jeg må tilbringe mye tid sammen med familien min som ikke kjenner meg eller vet noe om meg» «Når jeg får fri fra jobben blir det så mye tid uten noe annet å gjøre enn å tenke på det jeg prøver å ikke tenke på.»
«Skoleferie gjør det så vanskelig for meg å få tak i vennene mine.»
«Alle de gode TV-programmene har pause, så det er vanskelig å bli distrahert.»
«Alle er så glade for at dagene er lyse, så jeg kjenner meg helt alene om å være trist og ha det mørkt – om vinteren er alle litt mer mørke.»
«Gjengen min skal på stranden, men jeg tørr ikke vise meg fram uten klær, så finner alltid på en unnskyldning.»
«Jeg føler i enda større grad at jeg må late som jeg har det bra og er fornøyd, fordi alle forventer det når det er sommer og ferietid.»
«Jeg er veldig sjenert og usikker, og hele sommeren er bare en rekke med nye ansikter som jeg ikke kjenner og ikke tørr å snakke med.»
«Om sommeren skal alle få ha fri og ferie, så jeg vil ikke plage de med at jeg har det vanskelig.»
«Helsesøster, lærer, psykologer – alle er på ferie, så om sommeren er det ingen som kan snakke med meg om at jeg tenker på å dø.»
«Alle vennene mine samles til å grille og nyte sommeren, så jeg tør ikke å drepe stemningen med å fortelle at jeg bare har lyst å gråte hele tiden.»
«Sommeren er barnas tid og jeg vil de skal få gode minner, og jeg vil ikke ødelegge de gode stundene for familien ved å fortelle hvordan jeg egentlig har det».
«Følelsene mine passer ikke inn i sommerstemningen».

15 ekte stemmer om ensomhet. Det kunne ha vært 15000. I juli måned i fjor snakket Kirkens SOS med mennesker som manglet noen å prate med 15000 ganger. Historiene som våre frivillige får ta del i, forteller om ensomhetens mange ansikt. Sommeren er høysesong for ensomhet, og det vises i pågangen til krisetjenesten. 15 000 telefonsamtaler vitner om et udekket behov for å snakke om livet sånn som det er, ærlig og usminket. Det såre og unevnelige som kanskje få andre mennesker får høre. Kirkens SOS erfarer at oppskriften på ensomhet, blant annet er å ikke dele følelsene våre med andre. Vi trenger alle å snakke om hvordan vi egentlig har det. Veien til mindre ensomhet starter med åpenhet. 

Kanskje vil en god prat med noen av de du har rundt deg bidra til at sommeren føles litt lysere. Som hverandres medmennesker har vi et felles ansvar om å bekjempe ensomhet. Det høres kanskje vanskelig ut, men noen ganger handler det først og fremst om å tørre å være ærlig og å lytte. Først når vi våger å invitere andre inn, har vi en mulighet til å være der for hverandre. Er du noen gang ensom? Du er ikke alene. De fleste har kjent litt eller mye på det. Våg å fortelle hvordan du egentlig har det – kanskje til noen du har tillit til, eller til oss i Kirkens SOS.

Hos oss er det alltid noen på vakt hver time, dag og natt også hele sommeren.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags