Eldres rett til et sosialt og meningsfylt liv i Kristiansund

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevJeg har tidligere skrevet leserinnlegg om Kafeen på Barmannhaugen.

Denne uka var jeg innom der, på besøk. Jeg snakket med folk som bodde der og de som drev kafeen. Det var veldig trist og se at kafeen lå død og høre at det planlegges å legge ned aktivitetstilbudene som sittedans, bingo o.s.v.

Kristiansund kommune har planer om å åpne kafé på Storhaugen i stedet sies det.

Hvem skal bruke denne? Alle avdelinger der har eget kjøkken for dem som bor der. De fleste av som bor på Barmannhaugen og i framtiden Roskilde, vil ikke være i stand til å dra til Storhaugen hver dag for å spise middag. De som bor på Barmannhaugen er mennesker med varierende helse. Mange av dem kommer seg ikke ut av huset eller ønsker ikke dette selv fordi det er for anstrengende.

Kjære politiker! Bli med på følgende tankeeksperiment:

Du kommer hjem fra jobb. Du må spise middag på stua. Din kone på kjøkkenet og hvert av dine barn må spise middag på hvert sitt rom. Etterpå kan dere møtes i gangen og prate litt før dere igjen går hver til sitt rom for å ta kvelden.

Høres dette ut som et godt liv? Nei! Jeg tror ikke dere mener det. Men det er nettopp dette dere har sørget for at beboerne på Barmannhaugen nå opplever. Tidligere kunne de som ønsket det møtes til frokost og senere på dagen til middag i fellesskap. Mange eldre spiser ikke særlig godt når de må spise alene. Det er hjerteløst å tenke på at Kristiansund kommune sparer inn på nettopp dette. De som bor der er som en familie og kan ikke splittes på denne måten. Hvor mange penger sparer kommunen på dette? Min påstand er – INGEN TING! Hvis de eldre på Barmannhaugen trives og har det bra, vil de også leve bedre både fysisk og psykisk. De vil på denne måten holdes unna sykehjem. Det er vel ikke mange som er uenig i at eldre som trives og vet de har den hjelpen som skal til samt holdes i aktivitet med f.eks. filosofisk samlingsstund o.l. lever lenger som «friske» mennesker. Jeg hører også at et av argumentene for å legge ned kafeen, var at det hadde vært synkende besøk over tid. I det private næringsliv, ville det da vært naturlig å annonsere og gjøre tilbudet kjent for å få flere eldre i nærområdet til å bruke kafeen. Hva med å pusse opp og gjøre kafeen mere «trivelig». Hva med å være mere vågal i mattilbudet? De eldre kan også utvikle seg i matveien. Dere må ikke tro noe annet.

Hvedding, Frey og Nordli gikk ut i avisen og lovde å gjenåpne kafeen og tilbudene der. Nå forventer jeg at dere leverer. Jeg er helt sikker på at dere får støtte fra andre partier også når de får tenkt over hva dette betyr. Ragnhild Helseth (V) forslår å gjøre sundbåten gratis i rushtiden og det er et veldig godt forslag. Gjerne gratis hele dagen – hele året. Jeg ønsker meg Operahus og parkering i fjell. Blomsterkasser over hele byen og lavere eiendomsskatt o.s.v., men INGENTING er viktigere enn at våre eldre får et sosialt liv med gode aktiviteter og sunn mat. Og det koster egentlig ingen verdens ting om dere tenker dere riktig godt om. Dere kan også forlenge åpningstiden i kafeen til også å gjelde helger og høytider. Om det må brukes frivillighet for å få dette til, så er det helt sikkert mulig. Til høytidene kunne en ha påmelding til middagene som en har til julebordet, så slapp en å «bomme» på mengde mat.

Min mor bodde der i flere år til hun var 98 år og det er i hennes ånd jeg nå krever at kafeen blir gjenåpnet. Jeg føler jeg skylder henne det og jeg vet hvor avgjørende dette var for hennes trivsel. Hun ville blitt 100 år i dag (Lørdag 16/2-19) om hun hadde levd.

Vent ikke for lenge. Jeg krever handling nå!

Til leserne: Støtt meg gjerne i dette. Vær med å skriv innlegg og kontakt gjerne en eller flere politikere direkte om dere kan. Det har jeg gjort og det kan flere gjøre.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags